Foto natječaj – Kaleidoskop dostojanstva

World Youth Alliance Hrvatska raspisuje međunarodni fotografski natječaj na temu ‘Kaleidoskop dostojanstva // Dignitas caleidoscopica’. Prijave su otvorene do 1. ožujka 2014.godine.

Opis teme

Dostojanstvo, kao apsolutno poštovanje koje osoba ima u samoj sebi, zajednička je vrijednost svim ljudima. Kaleidoskop, kao metafora za dubinu, širinu i različitost situacija u kojima se ljudsko dostojanstvo očituje, daje nov pristup ovoj temi jer će autori imati priliku prikazati svoj stav, te gdje, kada, kako i na koji način je ljudsko dostojanstvo vidljivo i golim okom, ili će možda svoj fokus usmjeriti na to gdje se ono kao takvo ugrožava, gazi, uništava.

Prijava i uvijeti

Fotografi profesionalci i fotografi amateri iz bilo koje zemlje svijeta imaju jednaku mogućnost prijave na natječaj, ako njihove fotografije odgovaraju u natječaju navedenoj temi. Ne postoji dobna granica za prijavu na natječaj.

Fotografije koje se prijavljuju na natječaj nemaju vremensko ograničenje, tj. nije važno kada je fotografija snimljena.
Fotograf može prijaviti maksimalno 5 fotografija za koje smatra da odgovaraju u natječaju navedenoj temi, a jedna prijava može sadržavati i samo jednu fotografiju.
Fotografije moraju udovoljavati sljedećim tehničkim uvjetima:
• Minimalna duljina kraće stranice- dimenzije cca. 2400 pixela
• Maksimalna duljina duže stranice- dimenzije cca. 5400 pixela
• Minimalna rezolucija- 250 dpi
• Minimalna veličina dokumenta- cca. 2MB, JPG formata
Uz svaku fotografiju mora biti priložen i kratak opis fotografije: ime i prezime autora, naziv fotografije, kada i gdje je fotografija snimljena, što prikazuje i kako se uklapa u temu izložbe, a to je ljudsko dostojanstvo.

Fotografije se mogu prijaviti slanjem na e-mail adresu croatia@wya.net, ako su zadovoljeni svi ranije navedeni uvjeti.

 

Autorska prava, korištenje fotografija i odgovornost

Organizator ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve sporove vezane uz vlasništvo, odnosno autorska prava nad fotografijama koje sudionici pošalju Organizatoru radi sudjelovanja na izložbi. Ukoliko sudionici natječaja pošalju Organizatoru fotografije nad kojima nisu nositelji autorskog prava ili na drugi način zloupotrijebe tuđa prava, Organizator za takav slučaj ne snosi nikakvu odgovornost. Autorska i srodna prava pripadaju sudionicima – autorima fotografija, a Organizator stječe pravo korištenja fotografija isključivo u svrhu izložbe bez plaćanja ikakve naknade. Organizator se obvezuje poštivati Zakon o autorskim i srodnim pravima, te se odriče bilo kakve materijalne koristi u korist autora.

Posebne napomene

Sudionici ne plaćaju participaciju za sudjelovanje u natječaju.
Prijavom radova svi sudionici natječaja potvrđuju da prihvaćaju sve gore navedene uvjete i odredbe.
Najbolje fotografije biti će izrađene i postavljene na izložbi, a pobjednici natječaja bit će pozvani na svečano otvorenje izložbe i prigodan koncert u jednoj od zagrebačkih galerija, te će im biti uručeno priznanje za sudjelovanje i pobjedu u natječaju. Radujemo se vašim fotografskim uradcima.

World Youth Alliance (Svjetski savez mladih) je globalna organizacija koja okuplja preko milijun mladih ljudi diljem svijeta pripremajući i obrazujući ih za rad na regionalnoj i međunarodnoj razini kako bi utjecali na politike i kulturu promičući kulturu života i temeljna ljudska prava. Kultura života potvrđuje neotuđivo dostojanstvo ljudske osobe, brani intrinzično pravo na život, njeguje obitelj i potiče društvenu klimu povoljnu za cjelovit razvoj, solidarnost i međusobno poštovanje. Nakon što smo ispunili sve preduvjete, 10. listopada 2013. službeno je osnovana civilna udruga Svjetski savez mladih Hrvatska (World Youth Alliance Croatia).
Projekt Youth breaking boundaries – from dignity towards a better society (Mladi probijaju granice – iz dostojanstva prema boljem društvu) ove godine održava se od 17. do 23. ožujka. Kao jedan od sadržaja prvoga dana bit će i međunarodna izložba fotografija mladih na temu ljudskog dostojanstva. Izložba će trajati nekoliko tjedana.