Foto natječaj: “Globalni svijet: kroz objektiv ljudskih prava”

Ekvilib Institute, u suradnji s SPP Institute for the Promotion of Photography, pozivaju sve zainteresirane za sudjelovanje na međunarodnom fotografskom natječaju, na temu Globalni svijet: kroz objektiv ljudskih prava. Prijave su otvorene do 27. svibnja 2013.

Opća tema kojom se bavi natječaj je Prava u krizi?! Fotografija kao vizualni dokaz višestrukih utjecaja globalne krize na poštivanje, promociju i zaštitu ljudskih prava, s naglaskom na ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Natječaj promovira društveno odgovornu uporabu fotografije kao alata za zaštitu i promociju ljudskih prava te izražavanje kritičkih pregleda globalnih društvenih razvoja i procesa. Naglasak je postavljen na dokumentarnu fotografiju koja potiče kontemplaciju i raspravu, posjeduje snagu političke i društvene mobilizacije te unapređuje kritičko promišljanje globalnih razvojnih napora.

Sudjelovanje je namijenjeno i profesionalnim fotografima i drugim zainteresiranim pojedincima koji dijele viziju i strast za doprinošenjem pravednijem i uravnoteženijem globalnom razvoju te društveno odgovornom reprezentacijom globalnih razvojnih izazova.

Žiri:
– Jérôme Delay / glavni fotograf za Afriku, Associated Press, Francuska;
– Sarah Elliot / fotografkinja, dobitnica nagrade Global World 2011, SAD;
– Nataša Kuzmič / pučka pravobraniteljica za ljudska prava za Republiku Sloveniju;
– Anita Ramšak / PhD, Ekvilib Institute, Slovenija.

Kriteriji za ocjenjivanje radova:
– opći dojam i vrijednost fotografije za promociju ljudskih prava;
– tehnički izazovi, osobni stil i originalnost fotografskog pristupa odabranoj temi iz ljudskih prava;
– usklađenost s temom foto natječaja i inicijative Fotografija i ljudska prava.

Nagrada iznosi 1000 €, a dodjeljuje se za podršku idućeg autorovog projekta na temu ljudskih prava. Radovi odabranih finalista bit će izloženi tijekom lipnja 2013. u galeriji KUD France Prešern u Ljubljani te u drugim galerijama u Sloveniji, te na online galeriji Ekvilib Instituta.

Uvjeti:
– sudjelovanje je otvoreno fotografima starijim od 18 godina, iz svih dijelova svijeta;
– sudjelovanje je besplatno;
– autor može prijaviti pojedinačnu fotografiju (maksimalno 3) ili foto priču (minimalno 3, a maksimalno 6 fotografija);
– prijavljene fotografije moraju sadržavati jasnu poruku o ljudskim pravima;
– žiri pridržava pravo ne dodijeliti nagradu, a sve odluke žirija su konačne;
– primaju se fotografije isključivo u digitalnoj formi, u jpeg, png ili gif formatu (maksimalna kvaliteta), a veća str. fotografije mora biti minimalno 3000 piksela;
– ne primaju se fotografije koje su digitalno izmijenjene iznad standardne optimizacije, dozvoljene su minimalne preinake;
– uz svaku fotografiju potrebno je navesti: šifru kandidata, naziv fotografije ili foto serije te informacije o mjestu i vremenu snimanja fotografije (predati u formi šifra kandidata_naziv_mjesto_godina)

;
– kratki tekst (maksimalno 300 riječi) koji opisuje fotografiranu situaciju.