DxOMark ili kako i zašto kupiti fotoaparat s 50Mpix

Optička znanstvena zajednica odavno koristi funkciju prijenosa svjetlosne modulacije (eng. Modulation Transfer Function ili MTF), za mjerenje i opisivanje oštrine objektiva. To je sjajan način da se opiše fizička izvedba objektiva (primjrice za ovaj objektiv).

Takav način prezentacije kvalitete objektiva je (iz perspektive ljudskog vizualnog sustava) i vrlo složen za određivanje koliko dobro radi neki objektiv. Bolji uvid u kvalitetu objektiva može se dobiti ako se neki objektiv analizira kao dio fotografskog sustava (a to podrazumijeva usklađivanje objektiva i fotoaparata).

Kako bi se dobila bolja procjena usklađenosti nekog objektiva s fotoaparatom, potrebno je uzeti u obzir i karakteristike osjetnika slike digitalnog fotoaparata (senzora slike). Stoga su stručnjaci tvrtke DxO proizveli jedinstven način kategorizacije fotografskih sustava koji je svima nama dostupan na stranicama DxOMark. Taj sustav uvodi perceptivni, mnogo intuitivniji način za opis oštrine objektiva i senzora slike digitalnog fotoaparata.

DxOMark P-MPix

MTF opisuje kako dobro objektiv i fotoaparat reproduciraju detalje i kontrast snimljenog prizora na fotografiji. MTF pruža mnogo informacija o optičkim karakteristikama, ali to može biti nedostatno za bodovanje i usporedbe objektiva. Stoga DxOMark uvodi novu mjernu jedinicu oštrine koja se zove opažajni (perceptivni) megapiksel (eng. Perceptual megapixels ili  P-Mpix. P-Mpix je jedinica za mjerenje oštrine. Broj P-Mpix u kombinaciji kamera/objektiv jednak je broju piksela senzora slike koji će dati jednaku oštrinu ako se testira s teoretski savršenom optikom, kao testirana kombinacija kamere/objektiva.). Ovaj način procjene pomaže vam da usporedite perceptivnu razlučivost kombinacije objektiva i fotoaparata.

Na primjer, ako se kamera sa senzorom slike od 24Mpix koristi s nekim određenim objektivom i ta kombinacija daje 18P-MPix, to znači da se negdje u sustavu izgubilo 6Mpix i kao promatrač nećete uočiti dodatnu oštrinu od 6Mpix na fotografiji (koju bi sustav s dodatnih 6Mpix morao dodati definiciji fotografije, ako su svi ostali parametri bili savršeni (brzina zatvarača, fiksirana kamera…)).  Pri tom pojedine kombinacije mogu generirati gubitke i do 45% (megapiksela) zbog neadekvatnog objektiva ili nedostataka senzora slike digitalnog fotoaparata).

Ovo mjerenje zaobilazi probleme svojstvene intrpretaciji MTF grafova:

  • Opisuje razlučivost jednim brojem;
  • Korelira s načinom na koji ljudski vid percipira razlučivost;
  • Koristi jedinicu koja je dobro poznata fotografima – megapiksel.

Rezultat su lakše razumljivi podaci koji olakšavaju usporedbu različitih kombinacija fotoaparata i objektiva: veća P-Mpix ocjena podrazumijeva bolju opažajnu razlučivosti, a taj podatak se s lakoćom može usporediti s tvornički deklariranom razlučivošću senzora slike digitalnog fotoaparata.

Na primjer, fotograf koji snima sa senzorom od 20 megapiksela može proizvesti slike čija je razlučivost realno samo 15 megapiksela. Veći broj čimbenika može uzrokovati ovaj gubitak megapiksela i razlučivosti, uključujući i nedostatke kao što su kromatske aberacije objektiva, difrakcija svjetla ili nedjelotvorni anti-aliasing filter na senzoru slike. Razlika u broju megapiksela senzora slike i P-MPix kvantificira ovaj gubitak.

dxo-mark-2

 Sl. 1: Usporedba perceptivne razlučivosti objektiva Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8  u kombinaciji s fotoaparatom Nikon D7100

Na DxOMark testnim interaktivnim obrascima možete odabrati više od 2.500 kombinacija fotoaparata i objektiva te usporediti njihovu kompatibilnost. U ovim tablicama možete naći različite parametre objektiva, kao što su:

  • 1oštrina – oštrina objektiva izražena je P-Mpix jedinicama i primjetit ćete da je vrlo “promjenjiva” kako se miijenjaju tipovi fotoaparata (primjerice, za ovaj objektiv i Nikon D7100 je 13 P-Mpix, a za Nikon D810 je 23 P-Mpix).
  • 2propusnost – izražava se oznakom T i predstavlja stvarnu propusnost objektiva (oznaka F za maksimalni otvor zaslona je teoretska propusnost koja ne prikazuje gubitke svjetlosnog intenziteta pri prolasku kroz stakla leća);
  • 3diatorzije – ovaj podatak prikazuje kolika su geometrijska izobličenja objektiva (što je manji broj to je optika bolja);
  • 4vinjetiranje – ovaj podatak pokazat će koliki je pad intenziteta svjetla prema rubovima okvira (manji broj znači da je objektiv kvalitetniji. Neki objektivi imaju i negativno vinjetiranje);
  • 5kromatske aberacije – ovaj broj pokazuje kako objektiv fokusira različite valne dužine svjetla (manji broj je viša kvaliteta).

Vrijedan alat za fotografe kojima je važna oštrina fotografskog sustava

Opažajni MPix (P-Mpix) brojčano prikazuje učinak oštrine objektiva na razlučivost kamere. To se može jasno vidjeti kada pogledate rezultate za isti objektiv, kada se koristi na kamerama s različitom razlučivošću.

Na primjer Sigma 35mm F1.4 DG HSM na fotoaparatu Canon EOS 5D Mark II (21 Mpix) dat će 17,2 P-MPix, a na fotoaparatu Canon EOS 5D (12,9 Mpix) dat će 12 P-MPix.

Samyang objektiv sa sličnim specifikacijama: 35mm F1 .4 AS UMC je oko 30% jeftiniji, pa i on zavrijeđuje usporedbu. Na Canon EOS 5D njime se postiže nešto manje od 10 P-Mpix. Kad stavite Samyang objektiv na noviji Canon EOS 5D Mark II, međutim, rezultat je samo 11,5 P-Mpix, gubitak 45% razlučivosti senzora slike fotoaparata. Samyang će tako dati samo neznatno bolji rezultat fotoaparatom Canon EOS 5D Mark II od fotoaparata Canon EOS 5D. Sigma 35mm F1.4 DG HSM je odličan objektiv no kad se koristi na fotoaparatu Canon EOS 5D daje samo malo bolju oštrinu od jeftinijeg Samyang 35mm F1.4 AS UMC objektiva. Što to zapravo pokazuje je i nemogućnost jeftinijeg objektiva da iskoristi potencijal piksela u 5D Mark II, a Sigma objektiv čini se da je ograničen samo na razlučivost senzora, kada se koristi na 5D i daje mnogo više vidljivih detalja kada se koristi s 5D Mark II.

Kako bi dodatno naglasili razlike možemo dodati i činjenicu da ako snimate Samyang 35mm objektivom i fotoaparatom Canon EOS 7D koji je APS-C kamera i gdje je površina pojedinog piksela oko pola veličine onih u starijem fotoaparatu Canon EOS 5D, P-Mpix rezultat pada na 8,9. To je manje od polovice stvarne razlučivosti senzora EOS 7D-a, fotoaparata s 18 Mpix. Vidimo da P-Mpix podatak može biti posebno vrijedan DxOMark korisnicima koji žele kupiti novi fotoaparat.

Uspoređivanje P-Mpix time omogućuje fotografima objektivniji pogled i na razlučivost senzora slike fotoaparata, a može dati i odgovor na bitna pitanja pri promjeni opreme: je li bolje kupiti novi fotoaparat ili novi objektiv?

 

__________________

izvor: http://www.dxomark.com/Reviews/Looking-for-new-photo-gear-DxOMark-s-Perceptual-Megapixel-can-help-you