Dubrovnik – izložba fotografija i predavanje: Robert Farber “Putovanje kroz ugođaje”

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, u utorak, 9. travnja u 12 sati svjetski poznati suvremeni američki fotograf, Robert Farber održat će predavanje o svom stvaralaštvu. Istoga dana u 20 sati se otvara njegova izložba pod naslovom “Putovanje kroz ugođaje”, kojom se fotograf prvi put predstavlja hrvatskoj publici.

Riječ je o velikoj izložbi od 92 fotografije koja predstavlja umjetnikov opus nastao od kraja 60–ih godina prošlog stoljeća do danas, a zastupljene su tematski različite serije djela. Bit će izloženi Farberovi Aktovi nastali u rasponu od 1974. do 2006. godine, djela iz serije Americana (1979.-2007.), njegove fotografske slike New Yorka (1974.-2011.); te krajobrazi i mrtve prirode koje je snimao diljem svijeta.

(1969.-2011.). Osim kadrova koji se odnose na četrdesetogodišnje stvaralaštvo izložba u manjoj mjeri sadrži i Farberovu komercijalnu fotografiju (modna, reklamna; od 1969. do 2004.) koja svojom kvalitetom postaje dio umjetničkog diskursa.

Rober Farber o svojoj dubrovačkoj izložbi ističe: „Fotografije na ovoj izložbi su pigmentno izvedene, digitalno producirane na Somerset Fine Art arhivskom papiru. Još odmalena imao sam želju postati slikar, radio sam ulja i akvarele. Kada sam se počeo baviti fotografijom upotreba određenih filmova i filtera omogućila mi je slikarski izgled kakav sam tražio. Međutim, izrada fotografije bila je ograničena strogim fotografskim procesom. Tako, kada je uvedena digitalna fotografija, eksperimentirao sam s raznim papirima i uskoro sam se vratio originalnom umjetničkom papiru (Somerset Fine Art)  koji sam koristio za moje akvarele.“

 

Biografija:

Robert Farber rođen je 1944. u Newarku (New Jersey), a riječ je o autoru čiji je stil utjecao na generacije fotografa. Njegov slikarski, impresionistički stil u stanju je uhvatiti samu srž kompozicije u svakom žanru, što uključuje aktove, mrtve prirode, pejzaže i arhitekturu. Deset fotografskih Farberovih autorskih knjiga rasprodano je u više od pola milijun primjeraka. Jacqueline Kennedy Onassis dovela je Farbera u Doubleday za izdavanje njegove knjige By The Sea (Pored mora), koja je dobila  nagradu Umjetničkih direktora za fotografiju u boji (Art Director’s award for color photography). Uz brojne druge nagrade, Robert Farber je također dobio nagradu za fotografa godine koju dodjeljuje Udruženje fotografa (the Photographer of the Year from PMA – Photographic Manufacturers Association), te međunarodnu nagradu Udruženja američkih fotografa i profesionalnih fotografa (ASP International Award from the PPA – Professional Photographers of America and The American Society of Photographers). Ova nagrada dodjeljuje se onima koji su napravili značajan doprinos znanosti i umjetnosti fotografije. Neki od prethodnih dobitnika su Dr. Edwin Land (izumitelj Polaroida), George Hurrell i National Geographic. Farberov rad s aktovima u umjetnosti i reklamnom carstvu je poznat i cijenjen. Predavao je za Ogilvy & Mather o temi Akt u reklami. ASMP (American Society of Media Photographers) je tražio da upotrijebi Farberove aktove kao primjere umjetničke aplikacije za podržavanje Nacionalne zaklade za umjetnost ( the National Endowment of Arts ), nakon što su poduprli kontroverzne izloške Mapplethorpea i Serrana. Knjiga Farber Nudes (Farberovi aktovi) uključena je u kolekciju Jacqueline Kennedy Onassis. Farberove umjetničke fotografije objavljivane su u gotovo svakom obliku. Izlagao je u muzejima i galerijama diljem svijeta. Predavao je na Smithsonian Institute, The George Eastman House, kao i na sveučilištima i profesionalnim grupama diljem SAD-a, Japana, Australije i Europe. Osim što se bavi umjetničkom fotografijom, rad Roberta Farbera uključuje modne kampanje, reklamu, režiranje za televiziju i režiranje filmova. Nedavno mu je ponuđeno snimanje dokumentarca o njegovom životu kao fotografa koji će producirati PBS u SAD-u. (http://www.farber.com/)