Dubrovnik – izložba fotografija: Bert Teunissen – ”Domaći krajolici: Hrvatska u Europi”

U Žitnici Rupe otvorena je izložba nizozemskog fotografa Berta Teunissena ‘Domaći krajolici: Hrvatska u Europi’. Impresioniran jednostavnošću običnih ljudi, nizozemski fotograf Teunissen na projektu ‘Domaći krajolici’ radi već punih 16 godina, ulazi u domove diljem Europe i fotografira ljude u intimnom kućnom ozračju.

Njegove fotografije podsjećaju na slike starih majstora nizozemske škole, osobito interijeri kakve su slikali Johannes Vermeer i Pieter de Hooch.

Tako je boraveći 2010. godine u unutrašnjosti Hrvatske, očaran ljepotama krajolika i ljudima koji žive u skladu s prirodnim vrijednostima te njihovom gostoljubivošću, u slavonskim selima Drenovcu, Brekinskoj, Bučju i Gaju snimio seriju fotografija i pridružio ih arhivu fotografija iz svih krajeva Europe.

Kako je istaknuto na otvorenju, domaći krajolici govore o identitetima, sličnostima i razlikama životnih navika u seoskim kućama u Europi, a njegove fotografije, osim umjetničke, imaju i iznimnu dokumentarnu vrijednost.

Izložbu, koja će biti otvorena do 17. listopada, organiziraju Dubrovački muzeji u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske. Prije Dubrovnika izložba je bila postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. (hina)