DRONEfest ponovo okupio stručnjake i zaljubljenike u letenje

Drugo izdanje DRONEfesta, poslovno-tehnološke konferencije u organizaciji softverske grupe IN2 i agencije Eventa01, otvoreno je jutros u zagrebačkom centru Plaza Event pred više od 300 sudionika iz osam država regije.

Prvi blok predavanja bavio se regulativom, odnosno zakonskim pravilima kojima podliježu vlasnici dronova u Hrvatskoj i svijetu. U okviru tog dijela, najvažnijim su se pokazala predavanja mr. sc. Ivana Landeka iz Državne geodetske uprave (DGU) i Damira Bezika iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), posebice s obzirom na to da su ove dvije ustanove nadležne za provođenje regulative vezane uz snimanje i upravljanje dronovima u Republici Hrvatskoj. Ivan Landek predstavio je novu Uredbu o snimanju iz zraka kojom je donekle pojednostavljena procedura vezana uz prijavu snimaka napravljenih dronom.

Njome je smanjeno vrijeme potrebno za dobivanje dozvole za snimanje iz zraka, odobreno je ciljano snimanje u gospodarstvu, a posao je znatno olakšan i nacionalnim televizijama koje mogu snimati izvanredne događaje bez dozvole te imaju obvezu davanja snimaka na pregled nakon emitiranja. Iz Landekovih izjava jasno je da će komentari struke izneseni na Konferenciji utjecati na daljnja poboljšanja Uredbe u budućnosti. Damir Bezik prezentirao je moguće izmjene uz nacionalnim propisima koje se očekuju do kraja godine, a koje će se približiti konceptu prijedloga europskog propisa. Regulatorni blok predavanja završio je panel-raspravom na kojoj su, uz Landeka i Bezika, sudjelovali Danijel Petrović iz Hrvatske udruge bespilotnih sustava (HUBS), Branko Drakulić s portala snimanje.hr i Marinko Keser iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (CCAA) te urednik portala ICTbusiness.info u ulozi moderatora. U središtu pozornosti panela bila je teškoća usklađivanja regulative kako bi se zadovoljili oni koji žele što jednostavnije procedure i oni koji upozoravaju na moguće opasnosti do kojih može doći zbog korištenja dronova, kao i podkapacitiranost službi koje provode postojeće zakone.

Priroda kao inspiracija za tehnološka rješenja

Keynote predavač, direktor londonskog Laboratorija za zrakoplovnu robotiku dr. Mirko Kovač prezentirao je projekte toga najmodernijega britanskog drone-laboratorija koji inspiraciju za dizajn i razvoj dronova često traži u prirodi. Jedan od njihovih projekata bavi se razvojem bespilotnih letjelica koje izgledom podsjećaju na ptice, a mogu zaroniti pod vodu i izroniti iz nje nakon što obave određeni zadatak. I druga njihova rješenja oponašaju primjere iz prirode pa, primjerice, način stvaranja složenih struktura dronom rade po uzoru na kreiranje paukove mreže.

FER-ov projekt inspekcije vjetroelektrane jedinstven u svijetu

Paralelno s predavanjima, partneri i izlagači Konferencije predstavili su svoje proizvode i usluge na dijelu Expo i u zni Fly, u koje je ulaz danas i sutra besplatan. M SAN grupa, Aviteh i Geocentar demonstrirali su let nekoliko modela bespilotnih letjelica (Topcon, DJI i Yuneec) zainteresiranoj publici. Ipak, uvjerljivo najzanimljiviju demonstraciju u zoni Fly imao je Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) koji je specijalno za tu svrhu ondje postavio četverometarski model vjetroelektrane. Njihov projekt temelji se na inspekciji vjetroelektrane dronom, a na natjecanju European Robotics Challenges (EUROC) – koje je još u tijeku – ušao je među pet najboljih projekata. Temelji se na inspekciji vjetroelektrane dronom, a u svijetu je jedinstven po ideji inspekcije lopatica vjetroelektrane u pokretu dok uobičajena praksa podrazumijeva zaustavljanje rada vjetroelektrane radi pregleda eventualnih oštećenja na lopaticama. Koristi se laser koji uočavanjem lopatica pokreće kameru, a dron fotografira dijelove lopatice i fotografije šalje operateru na radnu stanicu. Na Konferenciji prikazana je mogućnost inspekcije uz ručno upravljanje dronom dok se to inače radi autonomno. Uđe li njihov projekt među dva najbolja, osvojit će 300.000 eura i u sljedećoj fazi natjecanja demonstrirati uspješnost inspekcijom jedne vjetroelektrane u Španjolskoj. U razvoju ovog sustava sudjeluju još Sveučilište u Dubrovniku i španjolska tvrtka Diagnostiqua.

„Kontinuirani razvoj bespilotnih letjelica i senzora otvara niz mogućnosti za nove i inovativne poslovne scenarije u brojnim poslovnim vertikalama. Ova konferencija je jedinstvena platforma za sve koji žele unaprijediti svoja znanja i poslovanje korištenjem bespilotnih letjelica i na njima baziranih naprednih softverskih rješenja“ – rekla je članica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar.

Glavni partner Konferencije jest tvrtka M SAN, ostali partneri Konferencije su tvrtka Aviteh, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, a pokrovitelji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Medijski pokrovitelji DRONEfesta su: Aerosvijet, Agroklub.com, Agroportal.hr, CroPC.net, DFM Magazin, Fotografija.hr, ICTbusiness.info, Infotrend, ITbizcrunch.com, Netokracija.com, Novi MIlenij, PoslovniPuls.com, Preporucamo.com, Racunalo.com, Radiobit.in, Rep.hr, Tangosix.rs, Tportal.hr i Vidi.

Više informacija može se pronaći na službenoj mrežnoj stranici Konferencije: dronefest.in2.hr