Dpreview odabrao: Olympus OM-D EM-5 najbolji je fotoaparat u 2012. godini

Nešto prije Božića internetska stranica dpreview.com pozvala je čitatelje da daju glas za najbolji fotoaparat u 2012. godini. Bila je to godina u kojoj je izdano puno fotoaparata od strane svih proizvođača, pa je samim time i izbor bio teži. Neki od fotoaparata koji su izašli bili su Nikon D800 koji ima 36 milijuna piksela, nevjerojatno ambiciozni Olympus OM-D, jednako kao i novi modeli iz Fujifilma, s inovativnim Pro 1 i X-E1.

Vrlo je radnu godinu imao i Sony, koji je donio odlični SLT A-57 koji za svoju cijenu nudi jako puno, a kao ”šlag na kraju” bio je full frame Sony SLT-A99 koji je dobio i zlatnu nagradu prilikom recenzije na spomenutoj internetskoj stranici. Sony je još izdao i nove NEX modele. Ništa manje nije zaostajao niti Canon, pa je izdao EOS 5D Mark III i krajem godine model EOS 6D. Nije mirovao ni Pentax…

Bronca: Canon EOS 5D Mark III

Da ne dužimo previše, vratit ćemo se na tri najbolja fotoaparata u izboru dpreviewa. Izbor je uključivao više od 15.000 glasova i 1.500 komentara. Na trećem se mjestu našao Canon EOS 5D Mark III. Ovaj full frame fotoaparat ima 22 milijuna piksela, a tijelo je bazirano na dizajnu EOS-a 7D. Sasvim se zasluženo ovaj Canonov model našao u velikom izboru i zaslužio brončanu medalju.

treci

Srebro: Nikon D800/D800E

Dakako, ako je Canon tu negdje, onda je logično da i Nikon mora biti. Stoga se na drugom mjestu najboljih fotoaparata za prošlu godinu našao Nikon D800/D800E, nasljednik D700 modela. Uz to što oba fotoaparata nude odličnu kvalitetu fotografija, ništa manje ne zaostaju ni po pitanju snimanja video materijala. Fotoaparati imaju 36 milijuna piksela. Korisnici najviše kod ovih modela ističu odlične performanse.

drugi

Zlato: Olympus OM-D EM-5

Zlatna medalja otišla je ”u ruke” Olympusu. Naime, njihov model OM-D EM-5 dobio je najviše glasova i zauzeo prvo mjesto na listi najboljeg fotoaparata za prošlu godinu. Ovaj je model značajno drugačiji u odnosu na modele Canona i Nikona, ali svejedno nudi impresivnu kvalitetu. EM-5 je Olympus sada smjestio pri vrh fotoaparata koje su vrijedne kupovine. Dpreview je tijekom analize najviše istaknuo odličnu kvalitetu fotografija, a fotoaparat nudi i veliku prilagodljivost pa možete mijenjati razne opcije. Širok je spektar Micro Four Thirds objektiva, pa i to bitno olakšava cijelu situaciju. Uz neke mane, poput kontinuiranog autofokusa, ovaj je fotoaparat jedan od boljih na tržištu i zasluženo je zauzeo prvo mjesto.

prvi