Doživjeti fotografij​u

Postoji određena razlika između fotografa i gledatelja: fotografi znaju da u fotografiji ima i više toga nego što se čini na prvi pogled. Fotografi vole kritizirati fotografije - namjerno ističući kako je fotografija mogla biti bolja na ovakav ili onakav način. No koliko zapravo vremena promatramo fotografiju dopuštajući si da se izgubimo u njoj? Koliko često stanemo na trenutak da procijenimo što je autor namjeravao pokazati?

Čitanje fotografije

Postoji određena razlika između fotografa i gledatelja: fotografi znaju da u fotografiji ima i više toga nego što se čini na prvi pogled.

Fotografi vole kritizirati fotografije – namjerno ističući kako je fotografija mogla biti bolja na ovakav ili onakav način. No koliko zapravo vremena promatramo fotografiju dopuštajući si da se izgubimo u njoj? Koliko često stanemo na trenutak da procijenimo što je autor namjeravao pokazati?

Sljedeći put kada vidite fotografiju od National Geographica ili portret u nekoj umjetničkoj galeriji, prođite kroz sljedeći popis. Biti ćete uzbuđeni otkrivajući novu perspektivu.

1. Budite svjesni prvih dojmova. Što primjećujete?

Ako slika vrijedi tisuću riječi, što vama govori ova fotografija? Obratite pozornost na sve elemente i na trenutak ostavite postrani svoje primjedbe. Analizirajući pojedine detalje, možda se iznenadite što vaši prvi dojmovi nisu uvijek točni.

2. Ocijenite sadržaj

Kada je fotografija nastala? Odredite ne samo doba dana, veći prigodu. Gdje se odvija događanje – u općem i širem smislu? To će utjecati na samu priču ako su uključene različite kulture.

3. Odnosi: subjekt-subjekt i subjekt-gledatelj

Što možete reči o subjektima na fotografiji? U kakvom su odnosu? Što osjećaju jedni prema drugima? Također razmislite postoji li štogod između vas kao gledatelja i subjekta na fotografiji. Postoje li osjećaji upućeni prema vama? Kako na vas utječu ti osjećaji?

4. Koncept: aktivnosti i veze u prostoru

Ponekad suptilni detalji na fotografiji poput gesta, pogleda i sl. mogu imati veliki utjecaj na poruku koju nosi ta fotografija. Što vama govore ti detalji?

5. Stajalište: jeste li sudionik ili promatrač?

Snažne fotografije su one koje nas uvlače i čine sudionikom, a ne one koje nas ostavljaju samo kao promatrača.

6. Smjer: gdje vas fotografija vodi?

Ovo pitanje nadilazi jednostavno gledanje fotografije. Nakon procjene svih suptilnosti i detalja, razmislite kako svi oni podržavaju cjelokupnu poruku. Što zaključujete?

Potrebno je malo vježbe da bi se otkrile tajne koje su često skrivene od samog pregledavanja fotografija, no upravo to je ono što čini umjetnost uzbudljivom, zar ne?