DIY ili D(on’t)DIY: Možda vam je palo na pamet, ali nasreću niste…

Malo, malo, pa mi netko dođe i traži pomoć za pokvarene fotoaparate za koje ovlašteni servisi nude bacanje u kantu za smeće i kupnju nova fotoaparata. Ponekad sam uspio popraviti kvar prema uputama koje sam potražio na internetu i jednostavnim postupcima poput “udari ga jače”…

Jednom mi je D700 pao i razbio se, a ovlašteni servis u domaji nikako da popravi kvar (nakon 17 mjeseci, dijelovi potrebni za popravak nikako da stignu iz Japana; tsunami, potresi, požari, poplave – sve se to našlo u izlikama kad je trebalo objasniti zašto fotoaparat još nije popravljen). Kad sam se zaprijetio objavom u medijima, nekim čudom fotoaparat je drugi dan bio “popravljen”. Nakon intervencije servisa, svjetlomjer nije uopće radio, a autofokus je prestao raditi nakon tri tjedna pa sam se počeo baviti idejom da sâm popravim kameru. Vidjevši upute za servisere, brzo sam odustao i, na preporuku Nikonove centrale iz Japana, poslao fotoaparat u ovlašteni servis u Njemačku. Nakon nekoliko dana, javiše mi dijagnozu (nasilno otvarana prednjica, potrgani kontakti svjetlomjera…) i, nakon uplate tražena iznosa, fotoaparat se vratio iz Njemačke za tjedan dana, k’o nov.

Vidjevši ovaj video pomislih: ako vam je ikad palo na pamet da sami pročačkate po vašem fotoaparatu, dobro je vidjeti što se krije ispod lijepe vanjštine: