DIY ili D(on’t)DIY: Možda vam je palo na pamet, ali na sreću niste…

Malo, malo, pa mi netko dođe i traži pomoć za pokvarene fotoaparate za koje im ovlašteni servisi nude bacanje u kantu za smeće i kupnju novog fotoaparata. Ponekad sam uspio popraviti kvar prema uputama koje potražim na internetu i jednostavnim postupcima tipa: “udari ga jače”…

Jednom mi je D700 pao i razbio se, a ovlašteni servis u domaji nikako da popravi kvar (nakon 17 mjeseci dijelovi potrebni za popravak nikako da stignu iz Japana. Tsunami, potresi, požari, poplave – sve se to našlo u izlikama kad je trebalo objasniti zašto fotoaparat još nije popravljen). Kad sam se zaprijetio objavom u medijima, nekim čudom fotoaparat je drugi dan bio “popravljen”. Nakon intervencije servisa svjetlomjer nije uopće radio, a  autofokus je prestao raditi nakon tri tjedna, pa sam se počeo baviti idejom da sâm popravim kameru. Vidjevši upute za servisere brzo sam odustao i na preporuku Nikon centrale iz Japana poslao fotoaparat u ovlašteni servis u Njemačku. Nakon nekoliko dana javiše mi dijagnozu (nasilno otvarana prednjica, potrgani kontakti svjetlomjera…) i nakon uplate traženog iznosa fotoaparat se vratio iz Njemačke za tjedan dana, k’o nov.

Vidjevši ovaj video pomislih: ako vam je ikad palo na pamet da sami pročačkate po vašem fotoaparatu dobro je vidjeti što se krije ispod lijepe vanjštine: