DAVID LYNCH: NAPUŠTENE TVORNICE

Ono što fotografskom oku nikako ne može promaknuti je pronalazak potencijala u nečemu naizgled običnom. Napuštena mjesta koja ispisuju zanimljive scenarije svakako spadaju u tu kategoriju, što dokazuju fotografije koje potpisuje filmaš i svestrani umjetnik David Lynch. Lynch je započeo svoj umjetnički put kao slikar, slovi kao svestran i kontrovezan umjetnik koji svakim svojim novim potezom plijeni pažnju. Ovoga puta iznenadio nas je izložbom crno-bijelih fotografija napuštenih tvornica koje je fotografirao tijekom svojih putovanja po SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj i Poljskoj između 1980 i 2000. godine.

Njegov fotografski projekt se na prvi pogled može činiti nestvaran i apstraktan. No ako malo bolje pogledamo možemo vidjeti da se zapravo radi o suzdržanim fotografijama u klasičnoj crno-bijeloj tehnici. U tim fotografijama autor pokušava zabilježiti osjećaj trošnosti i napuštenosti ostajući vjeran svom prepoznatljivom vizualnom jeziku. Može se interpretirati kao odraz industrijske krize koja je uslijedila nakon plodnih godina rada i uspjeha, iako nas potpis slavnog autora potiče da tražimo ono skriveno između redova: filozofiju i razmišljanje o umjetnosti. Možda će dekonstrukcija ovoga puta izostati, ali ono što ćemo u toj potrazi zasigurno pronaći je potvrda da se radi o izuzetnom fotografskom radu koji vrijedi pogledati i doživjeti.

Serija fotografija ‘The Factory Photographs’ može se pogledati u The Photographer’s Gallery u Londonu do 20. ožujka. 2014. Fotografije su dostupne i u tiskanom izdanju, na 220 strana knjige fotografija koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Piše: Dolores Marčetić