Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac otvaraju se 30. listopada, izložbom fotografija Toše Dabca iz zagrebačkog ciklusa pod nazivom ‘Tošo Dabac: (U)lice Zagreba’ u NO Galeriji Muzeja suvremene umjetnosti. Izbor je to do sada manje objavljivanih fotografija Toše Dabca (Nova Rača 2007.- 1970. Zagreb) iz njegovog iznimno bogatog opusa koji sadrži preko 200 000 negativa. Na istom mjestu na kojem je ovaj ‘nestor’ hrvatske fotografije davne 1940. godine osnovao fotografski atelijer, u Ilici 17, danas je Arhiv Tošo Dabac u kojem se njegova ostavština čuva i stručno obrađuje.

Dabčeve urbane fotografije iz šireg vremenskog raspona od tridesetih do kraja pedesetih godina prošlog stoljeća potvrđuju ga kao autora lirske kronike vlastitog grada, riječima Mladena Tudora ‘on je fotograf trotoara, zanat mu je cesta, a zvanje intuicija. Njegova je kamera nepodmitljiva, ona je podčinjena vremenu.’

Grad Zagreb biti će tema u nizu od dvanaest predavanja i pet fotoradionica koje će se tijekom listopada odvijati u Arhivu Tošo Dabac, Ilica 17 i Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17.

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac do sada su ugostili više vrsnih predavača i umjetnika i temama se fokusirali ne samo na opus Toše Dabca već i vizualne umjetnosti općenito (fotografija, film, video), a s takvim pristupom nastavljamo i ove godine.

Kustosice izložbe i 4.dana fotografije Arhiva Tošo Dabac su Marina Benažić i Daniela Bilopavlović Bedenik.

(culturenet.hr)