DAN ŽENA – fotografije u videoradu

DAN ŽENA – Anja Strelec – vimeo.com.

Snaga je u različitostima, ne u sličnostima. (Stephen Covey)

Upravo ovom mišlju vodile su se Anja Strelec i Iva Galović koje žive i rade u Bruxellesu, centru Europske unije, gradu koji je pojam multikulturalnosti i kozmopolitizma.

Radeći na videoprojektu za Dan žena, svojevrsnoj “razglednici različitosti” koja promovira sklad i toleranciju te pokazuje svu snagu i ljepotu žena bez obzira na dob, porijeklo, kulturološke različitosti i standarde ljepote, autorice su pronašle zajednički nazivnik sudionica projekta – povezivanje osmijehom, brisanje svih granica i barijera.

Videorad bit će prikazan 8. ožujka 2016. godine u Varaždinu, u sklopu obilježavanja Dana žena te prezentiranja udruge Izražena.

Također, videorad jest integralni dio šireg projekta posvećenog multikulturalnosti koji će uskoro biti prezentiran u Belgiji.

Anja Strelec rođena je 1985. u Varaždinu. Odmalena se bavi vizualnom umjetnošću te izlaže na raznim individualnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Nakon što je diplomirala novinarstvo i odnose s javnošću na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 2008., radila je u Argentini, Belgiji i Francuskoj kao predavačica, koordinatorica i asistentica za europske audiovizualne projekte. Magistrirala je audiovizualnu i filmsku produkciju te režiju na francuskim sveučilištima Paul Valery III u Montpelliereu i ESAV (Ecole supérieure d’audiovisuel) u Toulouseu. Posljednje četiri godine radi kao freelance novinarka, asistentica produkcije, koordinatorica filmskih festivala i filmske distribucije te kao voditeljica dječjih filmskih radionica. Autorica je i koautorica nekoliko dokumentarnih i promotivnih filmova. Trenutačno živi u Belgiji, gdje radi na različitim audiovizualnim projektima.

Iva Galović odmalena se bavila raznim aspektima umjetnosti, osobito vizualne i glazbene. Paralelno studirajući povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, sudjelovala je na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Radila je na različitim audiovizualnim i kulturnim projektima u Hrvatskoj, Tajlandu, Kini i Belgiji, gdje trenutačno živi i radi. Fokusirajući se u posljednje vrijeme na fotografiju i zvuk, Iva je autorica i originalne glazbe za dva dokumentarna filma.