Crikvenica – izložba fotografija: MORE, MORE, MORE

MORE, MORE, MORE…

Prva izložba članova Fotokluba Crikvenica

Danas svi fotografiraju jer nije potrebno imati „pravi“ fotoaparat. Dovoljan je i mobitel, a to tehnološko čudo imamo svi u džepu. Mobiteli su prvotno napravljeni za razgovor, za komunikaciju. No, tehnologija je omogućila ugradnju fotoaparata u mobitel, a industrija vidjela svoju priliku za što većom zaradom, tako da se danas proizvode skoro savršeni fotoaparati ugrađeni u mobitele. To znači da su mogućnosti fotografiranja neizmjerne, a ako se to radi u društvu znalaca, onda je i radost i uzbuđenje još veće. Eto razloga da se ljudi od istoga interesa počnu udruživati i razvijati i osobni senzibilitet, ali i unapređivati temu oko koje se okupljaju. U ovom je slučaju riječ o fotografiji.
Pojačani interes za fotografiju kod crikveničkoga građanstva rezultirao je i održavanjem nekoliko fotografskih radionica u organizaciji Centra za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić. Upravo se na takvim druženjima, zajedničkim diskusijama i razmjenama mišljenja o fotografskom stvaralaštvu pojačala želja za redovnim fotografskim sastancima. Radionice i predavanja kreativne fotografije održavale su se u prostoru Memorijalnog ateljea Zvonka Cara što je dodatno dalo značaj i potaklo ideju o osnivanju fotokluba. Svjedočeći ovoj finoj stvaralačkoj atmosferi, inicijativu osnivanja Fotokluba Crikvenica pokrenuo je predsjednik Fotosaveza Primorsko-goranske županije g. Borislava Božića s grupom najaktivnijih crikveničkih autora. I evo, netom po osnivanju Kluba, i prve izložbe njegovih članova na temu mora. A što drugo nego more. More je i dnevna, i životna dimenzija, i svaka druga odrednica žitelja na moru, od mora i uz more.
I gledam more gdje se k meni penje/i slušam more dobrojutro veli/i ono sluša mene i ja mu šapćem/o dobrojutro more kažem tiho

Tako veli u pjesmi More sjajni pjesnik Josip Pupačić. Tema je neiscrpna pjesnicima, slikarima, glazbenicima i tko zna kome ne, pa tako i fotografima. Bezbroj je fotografija napravljeno propitujući i istražujući mora, ali ih uvijek iznova gledamo i možemo ih gledati jer osobni pristup temi, s naglašenim stvaralačkim impulsom, nosi energiju slike kojoj svjedočimo na ovoj izložbi.

Dakle, prva izložba članova Fotokluba Crikvenica organizirana je od polaznika nekoliko radionica kreativne fotografije, a njima je pridruženo i nekoliko članova Kluba koji nisu bili polaznici radionica, ali su se upisali u Klub. Ova izložba ima nekoliko važnih poruka. Kao prvo, njome se objavljuje da je osnovan fotoklub i da njegovo članstvo ima interes za propitivanje stvaralačke fotografije, a kao drugo, poruka je i poziv s konstatacijom „Mi smo se udružili u Klub, dođite i vi.“ Naravno, nije ovo samo promotivno-revijalna izložba novoosnovanoga Kluba, već je ovo i izložba autorskih osobnosti na temu mora. Sudeći po ovoj izložbi, vjerujem u snažan uzlet ovoga Kluba, ali isto tako vidim i pojedinačne autorske uspjehe.

„Zaplovili su“ i neka im je duga i mirna plovidba, a u stvaranju neka ih prate kreativne bure i inventivna i nepregledna mora.

Borislav Božić, prof.

Autori:
Vladimir Katnić, Dejan Derenčinović, Tea Rosić, Milica Goluža, Nikolina Raguž, Elma Dujić, Dubravka Kanjski, Marija Grandić, Almin Begić, Desiree Pečaver, Tanja Malovoz, Marijana Mužević, Irena Udovičić, Josip Gršković, Vesna Gršković, Diana Kümst, Marinko Gršković, Biserka Car, Miroslav Matejčić, Perica Udovičić i Slavko Matejčić