ColorMunki za dobro kalibriran monitor

Frikovi za kalibriranje boja reći će da monitor i pisač treba jednom mjesečno provjeravati kako bi boje održali točnima. Pretpostavljamo da netko to uistinu tako i radi, no sigurno ne i većina. Vrhunska kalibracija nije nužna, posebno ako rijetko ispisujete svoje omiljene fotografije. Malo je vjerojatno da su fotografije koje se pojavljuju na web-u i koje pregledava netko na monitoru kalibrirane. Isti je slučaj s objavljivanjem fotografija u časopisima na čiji ispis baš i ne možete utjecati.

No dobro ugođen monitor svakako je dobro imati. Tako je jedna od korisnih spravica za kalibriranje monitora ColorMunki, koji je u jednim od testova bio i isproban.
Prvo su kalibrirali 27-inčni iMac star gotovo dvije godine. Cijela procedura bila je jednostavna i nije trajala više od 5 minuta. No, nije bilo većih razlika što bi trebalo značiti da iMac ipak ima dobru kvalitetu i dobro uravnotežen monitor.

Nakon toga je na red došao Dellov monitor star najmanje šest godina. Već i prije kalibracije bilo je očito da se prikazi na njemu i iMacu znatno razlikuju. Rezultat kalibracije ColorMunkijem bila su dva zaslona identičnog prikaza.

Uređaj možete dobiti po cijeni od 500tinjak dolara na Amazonu, ako pak vam vrhunski izbalansirane boje nisu od životne važnosti, možete isprobati modele s nešto pristupačnijim cijenama ili pak se oslanjajte na odokativnu tehniku kalibracije.