Četiri godišnja doba u Foto galeriji Lang

U nedjelju, 4. ožujka, u 12 sati, u Foto galeriji Lang u Samoboru, otvara se izložba Igora Kuduza pod nazivom ‘Četiri godišnja doba’. Izložba ostaje otvorena do 25. ožujka.

Serija polaroida Igora Kuduza Četiri godišnja doba započeta je 2008. godine kao slučajni pokušaj bilježenja ekstatičkog doživljaja prirode. Snimanje panoramnih krajolika na polaroide 6,2 x 9,9 cm za kućnu upotrebu traje i danas. Tako će izložba u Foto galeriji Lang biti tek izvadak iz živog i nezavršenog umjetničkog procesa.

Autor ove radove objašnjava kao plod izazova smještanja nečega vrlo velikog, širokog i bremenitog atmosferom u sasvim ograničeni pravokutnik polaroidnog snimka.

Igor Kuduz se u svim svojim radovima bavi ispitivanjima procesa doživljavanja i bilježenja doživljenog. Pokušava specifičnim postupcima razotkriti odnos prema prirodnom i socijalnom prostoru našeg postojanja te taj naš odnos učiniti vidljivim u svojim radovima. Njegovi su radovi uvijek priča o zauzimanju pozicije ili u najmanju ruku o razotkrivanju koda.

O ovim polaroidima autor kaže da su se stiskanjem u maleno polje sve osobine trenutne ljepote krajolika izgubile, da nema tu više ni planova, ni fokusa ni likova, a ipak je atmosfera ostala. Atmosfera u nevelikom polju ničega…Marina Viculin

Igor Kuduz rođen je u Zagrebu 1967. godine, a 1995. godine diplomirao je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svom radu većinom koristi fotografiju. Devedesetih godina koristi uvećane presnimke iz časopisa u foto-objektima i instalacijama. 2000tih radi serije polaroida i fetiš fotografije. Od 1995. vodi uspješan studio za vizualne komunikacije specijaliziran u oblikovanju knjiga i korporativnom dizajnu. Realizirao nekoliko kustoskih koncepcija. Godine 2008. upisuje postdiplomski studij vizualnih komunikacija i tipografije na Akademiji likovnih umjetnosti i oblikovanja u Ljubljani. Član je Stručnog savjeta Hrvatskog fotosaveza.