Canon predstavio nove objektive: 24-70 mm f/4 i 35 mm f/2

Zajedno s objavom novog full frame fotoaparata Canon EOS 6D, ova je tvrtka u prodaju pustila i dva nova objektiva.

Zajedno s objavom novog full frame fotoaparata Canon EOS 6D, ova je tvrtka u prodaju pustila i dva nova objektiva. Riječ je o Canonu 24-70 mm f/4L IS USM i Canonu 35 mm f/2 IS USM. U rujnu je tradicionalno održan svjetski poznati sajam Photokina, ali Canon tada nije uspio predstaviti ova dva nova objektiva.

Novi zoom i širokokutni objektivi imaju u sebi stabilizaciju slike (IS – image stabilization). Upravo novi 24-70 mm cilja na publiku koja želi kupiti Canon 6D i prodavat će se u kompletu kao kit objektiv zajedno s fotoaparatom. Sastoji se od 15 elemenata u 12 grupa. U Canonu tvrde da je njihova ugrađena stabilizacija slike u objektivima dovoljno dobra da pri dužim brzinama ekspozicije poput 1/20 dobijete oštre fotografije. Prednji i stražnji dijelovi objektiva dodatno su pojačani kako bi bili izdržljiviji.

Željno se čekaju prvi testovi

Ovo je prvi Canonov objektiv 24-70 mm koji ima u sebi IS. Ipak, mora se priznati da je Canonova odluka čudna. Razlog je taj što je u prodaji 24-105 f/4 IS USM objektiv, koji pokriva šire područje i njegova cijena prelazi nešto više od 1.000 dolara. Cijena za 24-70, koji će u prodaju biti pušten u prosincu, bit će oko 1.500 dolara. Jasno je koji je objektiv isplativiji, zato čudi potez Canona.

Novi član ”obitelji” je 35 mm f/2, a on nastavlja Canonovu seriju izdavanja širokokutnih prime objektiva s ugrađenom stabilizacijom. Cijena novog objektiva trebala bi iznositi 849 dolara. Pojedinci kažu da je to previše novca za jedan prime objektiv. No, tek će testovi pokazati vrijedi li spomenuti objektiv toliko dolara. Isto vrijedi i za Canonov 24-70 mm objektiv.