Canon EOS-1D X

Kako se i nagađalo posljednjih nekoliko tjedana, Canon je objavio  EOS-1D X,  svoj ​​najnoviji profesionalni DSLR fotoaprat.  I kao što se također nagađalo, odlikuje ga zaista impresivan niz tehničkih karakteristika koje će imati isto tako impresivnu cijenu. No krenimo redom. Novi full frame senzor ima 18 MP, ISO osjetljivost rastezljivu do nemogućih 204800 i mogućnost rapidnog okidanja 12 slika pune rezolucije u sekundi. Novi karbonski zatvarač testiran je na 400 tisuća okidanja, a za kvalitetu sliku odgovoran je novi dual Digic 5+ procesor, koji, ako je vjerovati specifikacijama, obrađuje sliku 17 puta brže od starog  Digic 4 procesora.

U 100-postotnom tražilu smjestila se sveukupno 61 točka za fokusiranje koje se mogu postaviti u 6 različitih konfiguracija i načina, ovisno namjeni i situaciji, zajedno sa novim kolor RGB senzorom za mjerenje ekspozicije.  Što se tiče video snimanja, glavne promjene se očituju u opciji biranja dvije različite razine kompresije video zapisa, “All-i“ s kojom će se na karticu od 16 GB moći snimiti oko 6 minuta video materijala i standardna IPB kompresija koja će dozvoliti na karticama većeg kapaciteta snimanje do 29 minuta u komadu. Opcije snimanja su ostale iste (full HD 1080p s 30,25 ili 24 sličice u sekundi) s tim da je u 720p načinu moguće snimati i do 60 sličica u sekundi.  Snimljene snimke pohranjuju se na dvije CF kartice.

Novost je i sučelje za spajanje na Ethernet i WiFi što bi i u bližoj budućnosti mogao postati standardni dio opreme fotoaparata ovakve klase. Na kraju ostaje spomenuti i cijenu, koja bi se trebala kretati između 6 i 7 tisuća  USD, a ako ste potencijalni kupac, morati ćete se strpiti do ožujka iduće godine kada bi EOS-1D X trebao stići u trgovine.