Čakovec u obscuri

 

Povodom Svjetskog dana camere obscure u subotu 28. travnja Fotoklub Čakovec organizira događaj “Čakovec u obscuri”.

Camera obscura preteča je svih modernih fotoaparata koji se od nje razlikuju samo u korištenju naprednih tehničkih rješenja, dok je princip samog nastanka fotografije potpuno jednak. Stoga će Fotoklub Čakovec na Trgu Republike ispred Centra za kulturu postaviti cameru obscuru dimenzija 2 x 2 x 2.5 metra u koju će posjetitelji moći ući i tako vidjeti kako nastaje fotografija u svim fotoaparatima koje poznajemo, bili oni mobiteli ili veliki profesionalni fotoaparati.

Cilj je na zabavan i interesantan način educirati stanovnike grada Čakovca i Međimurske županije o osnovama fotografije.
Događaj će započeti u 8 sati otvaranjem vrata velike camere obscure. U 10 sati na Maloj sceni Centra za kulturu Čakovec predavanje će održati prof. Ivica Kiš, autor knjige “Camera obscura – Osnove fotografije”, a nakon predavanja  otvara se izložba fotografija članova Fotokluba Čakovec snimljenih camerama obscurama koje u su članovi sami izradili.

Nakon otvaranja izložbe nastavlja se druženje uz veliku cameru obscuru te će i posjetitelji moći sami fotografirati već pripremljenim camerama obscurama. Fotografije na crno-bijelom foto papiru posjetitelji će moći i sami razviti u tamnoj komori uz stručno vodstvo članova fotokluba te će ih za simboličnu cijenu od 5 kuna moći ponijeti kući. Program završava u ranim popodnevnim satima.