Buzet – izložba fotografija: Ratko Mavar “TIJELO I DUH”

Otvorenje: 6. lipnja. 2013. godine u 20,30 sati; Mjesto: Zavičajni muzej Buzet, Ulica rašporskih kapetana 5, Buzet.

Ova izložba nije nastala kao većina drugih, na način da autor fotoaparatom bilježi prizor na kojeg je naišao u realnosti, nego je stvarana smišljeno od same vizije, preko realizacije, pa sve do naziva i prezentacije. Izložba je kreirana iz nadahnuća plesača i fotografa, plesača u njegovoj želji i strasti da pokretom izrazi sebe i fotografa koji je osmislio njen vizualni identitet.
U toj interakciji svjetlosti i pokreta nastala je kolekcija od 22 fotografije.

Naziv izložbe “Tijelo I Duh” govori o namjeri da se slikom prikaže istovremenost bivanja ljudskog bića kako u materijalnom tako i duhovnom svijetu. Nematerijani svijet energija, duše, duha, emocija, misli i snova kao neraskidivi dio ljudskog bića nije lako prikazati likovno, a kamoli njihove odnose. Poseban izazov bio je i to da se taj nerealni svijet prikaže kroz najrealniji medij – fotografiju.
Ova se izložba bavi tom zahtjevnom temom, ali bez pretenzija da poučava, dokazuje ili mistificira. Ona se jednostavno igra svjetlom i pokretom otvarajući nove dimenzije vidljivog, a u konačnici se divi savršenosti tijela i životu u svim njegovim oblicima.
Iako ovo nisu kazališne fotografije, u njihovom izričaju namjerno se nazire sličnost sa kazalištem, jer se pokret odvija kao život na pozornici ovog svijeta. Na ovim slikama je život ogoljen i lišen od svih maski i kostima i kao takav, slobodan i nesputan pokazuje svoju neuljepšanu ljepotu.

Motivi ženskog tijela lišeni su svih suvišnih elemenata, pozadine, nakita i odjeće. Oštrim osvjetljenjem i dugom ekpozicijom od pokreta u prostoru stvorili su novi likovni sadržaj multiplicirajući osvijetljene dijelove. Tako pokret tijela nije “uhvaćen” kao pri uobičajenom načinu snimanja, nego on zapravo kao svjetlosnim kistom povlači a ponekad i razmazuje poteze po tamnini slike. Radilo se tu o ekspozicijama u trajanju od 2 do 5 sekunda, stoga je dolazilo do nemogućnosti kontroliranja rezultata, pa se jedan pokret pred kamerom morao ponavljati i više desetaka puta da bi se uspio dobiti željeni efekt.

Fotografije kolekcije “Tijelo i Duh” osmišljavane su mjesecima, a nastale u nekoliko sekundi. Jednako tako, nekoliko sekundi potrebno je oku promatrača da ju vidi i otvori prostor za nove mogućnosti percepcije slojevitosti ljudskog života. I na kraju, dovoljno je nekoliko sekundi da se pročita crtica teksta ispod slike. Ti tekstovi ne objašnjavaju sliku, nego su kao i slike samo jedan od pokreta u prostoru, samo tračak iz razgovora sa samim sobom ili s prijateljem ili jednostavno zabilježena misao koja se u tom trenutku prišuljala u um.

O autoru:

Ratko Mavar, samostalni umjetnik-fotograf, rođen u Zagrebu, 1963. godine.
Završio je fotografski odjel na zagrebačkoj Školi primijenjenih umjetnosti 1982. godine. Profesionalno se bavio umjetničkom, reklamnom i novinskom fotografijom. Do 2008. godine radio je kao urednik fotografije u dnevnoj novini Vjesnik gdje piše i kolumne o fotografiji. Nakon toga napušta novine i djeluje samostalno. Član je HND, ULUPUH, HZSU, FAU.
Dobitnik je mnogih fotografskih nagrada. Autor je fotografija na više plakata, nosača zvuka, fotomonografija i knjiga.
Održao je 8 samostalnih izložbi, a sudjelovao na više skupnih. Održao više stručnih tečajeva, foto radionica i predavanja na fakultetima. Bio je član žirija ili izbornik za više foto natječaja i skupnih izložbi.