BRUXELLES – Alen Međić „Nezaposlene ruke“

BRUXELLES - Od 34 ilustracije iz cijeloga svijeta u sklopu izazova „Viral Movement“ koje su (po)služile kao promotivni materijal kampanje „WHAT ARE YOU DOING...for a better society?“ (ŠTO TI ČINIŠ...za bolje društvo?) pobjedu u kategoriji Obrazovanje, trening, kultura i mladi odnijele su hrvatske „Nezaposlene ruke“ autora Alena Međića iz Novog Vinodolskog.

BRUXELLES – Od 34 ilustracije iz cijeloga svijeta u sklopu izazova „Viral Movement“ koje su (po)služile kao promotivni materijal kampanje „WHAT ARE YOU DOING…for a better society?“ (ŠTO TI ČINIŠ…za bolje društvo?) pobjedu u kategoriji Obrazovanje, trening, kultura i mladi odnijele su hrvatske „Nezaposlene ruke“ autora Alena Međića iz Novog Vinodolskog. Međiću u ruke nagrada je ‘pala’ u Bruxellesu u sklopu manifestacije European Projects Awards koju su organizirali European Projects Association (EPA) u suradnji sa Europskom akademijom za obrazovanje i društvena istraživanja te Europskim gospodarskim i socijalnim odborom, a osim nagrade i zahvalničkog pehara, EPA ga je kao pobjednika pozvala na daljnju suradnju na budućim inicijativama za boljitak zajednice.

-„Nezposlene ruke“ nisu samo fotografija. To je život, stvarni život koji nije tako daleko nikome od nas. To su ruke žene čiji je sin pokušao prodati svoju kćer. To su ruke žene koja živi u 21. stoljeću. Zamislite kako smo veliki i napredni kao vrsta, a još uvijek prilično otuđeni i nesvjesni svog postojanja. To je poruka koja kopa i traži, pokušava naći smiraj. Ispucala koža, ožiljci, nokti… Ogulimo li foliju i zagledamo li se malo bolje vidjet ćemo ponos, iskustvo, borbu, rađanje, život – kaže Alen Međić koji za sebe tvrdi da je „samo glasnik koji pokušava nametnuti misao koju potom svako od nas dalje u samoći razrađuje na svoj način“.

-Što se tiče natječaja za fotografe Viral Movement, favorit se birao isključivo kroz razne socijalne mreže prema „like“ principu čijem su se zbroju dodavali i like-ovi sa platforme MyEuropa.eu. Svoje alate i usluge smo podijelili u 13 kategorija koje obuhvaćaju najbitnije sektore svakodnevnog ekonomskog i društvenog života (poljoprivreda, ribarstvo, ekonomija, financije, obrazovanje, zapošljavanje i socijalna pitanja, poduzetništvo, prirodni resursi, međunarodni odnosi, pravosuđe, turizam, lokalni razvoj regija). Prema tim kategorijama smo podijelili i kampanju „…za bolje društvo“ – pojašnjava predsjednik EPA-e Dino Babić, koji je ujedno i službeni predstavnik Istarske županije pri europskim institucijama.
Inače, manifestacija European Projects Awards okupila je preko 2500 sudionika koji se bave europskim projektima i koji su aktivni na on-line platformi MyEuropa.