Bruno Bisang – fascinacija ženskim tijelom

Rođen 1952. godine, Bruno Bisang, švicarski fotograf, prvotno, još kao dijete, posebice se zanima za film. U obližnjem kinu oduševljen je neorealističkim filmovima, a naročito talijanskim glumicama. Pohađa srednju fotografsku školu, i ubrzo najčešće radi po narudžbi za časopise i reklamne agencije.

Najčešći motivi su mu aktovi i reklamna fotografija. Ono što fascinira u njegovom radu je jednostavnost, stanovita suzdržanost, odmjerena stilizacija u svakom smislu, posebice svjetlu i boji, ali i u odabriru amabijenta.

Upravo se na njegovom primjeru može se razmatrati odnos erotike i pornografije, kako se ponekad može „skliznuti“ u neukus i kako je zaista malo potrebito da se ne prijeđe ta granica, što Bisangu skoro uvijek i uspijeva.

Od 1979. djeluje kao slobodnjak, a najčešće snima u Zürichu, Milanu, Münchenu, Parizu, New Yorku…

Jako voli fotografirati na Polaroidu i to u prvom redu stoga što se u tom slučaju osjeća nekako slobodniji i može sve sam raditi. Sve se tada svodi samo na njega i model. Pred njegovim aparatom bile su brojne poznate žene. Spomenimo samo Claudiu Schiffer, Naomi Campbell, Monicu Belucci…

Odlučivši se svrstati ga u ovu kolumnu, poglavita mi je namjera da svaki čitatelj i gledatelj sam razvije svoj odnos prema viđenom i razmisli koliko se ove fotografije ili ne, razlikuju od dosad viđenog.

Fotografije pogledajte na http://www.brunobisang.com/.

Odabir: Krešimir Mikić