Blenda, iris, otvor blende, otvorenost objektiva, f broj

Za fotografa je otvor blende prilično bitan element u tzv. sustavu svijetlog trojstva digitalne fotografije

Blenda, zasun, otvorenost objektiva, f vrijednost objektiva sve su to, među fotografima, prihvaćeni nazivi koji se odnose na takozvani otvor koji je smješten u samom objektivu kojim se regulira količina propuštenog svijetla u zadanoj jedinici vremena – ekspoziciji.

Kod današnjih objektiva blenda je najčešće set preklapajućih metalnih listova koji u međusobnom odnosu čine otvor kojeg još u fotografiji nazivamo dijafragmom jer samim izgledom podsjeća na oblik dijafragme.

Slika 1: Zatvorena blenda, vrijednost f broja je 22
Slika 2: Poluotvorena blenda, vrijednost f broja je 10
Slika 3: Otvorena blenda, vrijendost f broja je 1,8

Za svakog fotografa je otvor blende prilično bitan element u tzv. sustavu svijetlog trojstva digitalne fotografije (ekspozicija, otvor blende, ISO vrijednost).

Svako od ovo troje je u međusobno ovisnom odnosu te kombinacijom vrijednosti svakog od njih reguliramo osvjetljenje buduće fotografije.

Dakle kontroliramo količinu-snop svijetla koji puštamo na senzor (blenda), duljinu, vrijeme kojem izlažemo senzor samom svijetlu (ekspozicija) te osjetljivost senzora na izloženo svijetlo (ISO vrijednost).

Vrijednost otvora blende, možemo ga nazvati i iris, označavamo f brojem. Primjerice na objektivu to najčešće bude prikazano u obliku

F 1:1,4 ili 1:1,8 ili 1:2,8 – ako se radi o objektivima sa stalnim (fiksnim) otvorom blende

F 1:3,5-4,5 ili 1:3,5-5,6 – ako se rado o objektivima koji nemaju stalni otvor blende već isti varira s promjenom žarišne duljine (zumom).

Kod izrade fotografije blendom osim što reguliramo količinu – snop svijetla na senzor, u nekakvom kreativnom segmentu reguliramo i takozvani DOF odnosno Depth of Field, bukvalno prevodeći Dubina polja, ali za naše potrebe možemo je zvati i dubinska oštrina, odnosno ne oštrina ili čak dubinska oštrina polja.

Dubinska oštrina polja se odnosi na određeni segment fotografije koji je nam je na određenoj udaljenosti od žarišta fotoaparata, a koji se nalazi u oštrini. U suštini to je udaljenost između najbliže i najudaljenije točke na fotografiji gdje nam je scena/kadar oštar.

Smanjenjem otvora blende, odnosno povećavajući f vrijednost povećavamo i spomenutu udaljenost točaka oštrine na fotografiji. Primjerice sa prilično zatvorenom blendom, odnosno velikim brojem f, recimo 16 ili 22 dobivamo situaciju gdje nam je udaljenost najbliže i najudaljenije točke velika te je najvjerojatnije cijela fotografija oštra.

Kod izrazito otvorene blende, odnosno f vrijednosti 1.8 ili 1.4 dubinska oštrina je prilično plitka te je sve osim elemenata unutar početne i završne točke udaljenosti, a koja je prilično mala, neoštro.

Možda najbolje da tu razliku na fotografiji ilustriram na slijedećim primjerima.

Slika 4: Na ovoj fotografiji je korišten veliki otvor blende, odnosno mala vrijednost f broja, 1.8. Fokus je na ‘njušci’ prvog automobila. Otvor blende je prikazan na slici 1.
Slika 5: Isto kao i kod gornje fotografije, f 1.8, ali je fokus na ‘njušci’ drugog automobila. Dakle na obje fotografije se vidi taj relativno mali razmak odnosno udaljenost točaka koje definiraju odnosno opisuju područje u fokusu.
Slika 6: Ovdje je korištena vrijednost f 8. Otvor blende je malo smanjen te je skoro cijeli prvi autić u fokusu, dok drugi, za razliku od prethodnih fotografija, ipak nije u toliko velikom bluru. Otvor blende je prikazan na slici 2.
Slika 7: Vrijendost blende je stavljena na f 22. Dakle, otvor blende je maksimalno zatvoren i svjetlost ide kroz sitnu rupicu (vidi slika 3 za prikaz otvora blende). Dubina polja fokusa je znatno veća, oba autića su fokusirana. Pritom treba imati na umu da promjenom otvora blende utječemo i na duljinu ekspozicije. Pri blendi f 1.8 ekspozicija je bila 1/125 sekunde, dok je pri bledni f 22 ekspozicija porasla na 1,5 sekundi.