Bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju: Aktualno 5 – Intimno

ulupuh
Izložba „AKTUALNO“ bijenalna je, žirirana, tematska izložba recentnih radova članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju koja se održava od 2008. godine. Autorica koncepcije i kustosica izložbe jest Višnja Slavica Gabout. ULUPUH-ovi fotografi, koji već niz godina kroz projekt AKTUALNO problematiziraju suvremene teme, za ovogodišnje, peto izdanje ovog projekta odabrali su temu INTIMNO. Selekciju radova za izložbu ove su godine obavili, uz kustosicu, fotografi Janko Belaj i Dag Oršić.

Izlažu: Zoran Alajbeg, Janko Belaj, Boris Berc, Mara Bratoš, Đani Celija, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Nina Đurđević, Hrvoje Grgić, Denis Gržetić, Filip Horvat, Maja Hrnjak, Ante Jaša, Damir Klaić, Iva Lulić, Ines Ljubetić Fišer, Anto Magzan, Tomislav Marić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Karmen Orlić, Dag Oršić, Mario Periša, Berislava Picek, Josip Portada, Tomislav Rastić, Višnja Serdar, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Vanja Šolin, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Vladimir Vučinović i Ino Zeljak.

Organizator: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Nositelj projekta: Sekcija za fotografiju ULUPUH-a.

Partneri u projektu:

  • Muzej Mimara, Zagreb
  • Centar vizualnih umjetnosti – Photo Art Gallery „Batana“, Rovinj

Izložba će se u Muzeju Mimara moći pogledati do 12. lipnja, utorkom, srijedom, petkom, subotom od 10 do 17 h, četvrtkom od 10 do 19 h i nedjeljom od 10 do 14 h. Ponedjeljkom i praznicima Muzej je zatvoren za javnost. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Nakon Zagreba, izložba će u kolovozu ove godine gostovati u Rovinju u Photo Art Gallery „Batana“. Gostovanje se realizira uz financijsku potporu Grada Rovinja i Turističke zajednice Grada Rovinja.

 

INTIMNO

Pojam intime i intimnoga kompleksan je i slojevit. Ipak, neki ga još uvijek tumače vrlo uplošeno, jednodimenzionalno, čak banalno, klizeći tek površinom njegova značenja i vežući asocijacije samo za ono erotsko, spolno – ili lirski romantično. Premda se u svom osnovnom značenju odnosi na unutarnji čovjekov svijet koji se ne pokazuje javno (lat.interior, intimus – unutarnji; prisan, blizak), ovaj pojam se danas sastoji od bezbroj značenjskih nijansi, šireći ne samo svoje područje, nego i svoju semantiku. U životnoj svakodnevici smo stalno suočeni s bujicom događanja i informacija pa smo prisiljeni balansirati između privatnosti, svog osobnog svijeta, i njegove javne izloženosti. Povremeno u tom kaotičnom vrtlogu dolazi do srazova, do borbi, puknuća i proboja; do ispada – čak nasilja i agresija. Suvremeni svijet je pun proturječnosti, pun medijske buke, senzacija, lažne zabave… U jurnjavi za profitom prestalo se zastajati i reagirati na anomalije i zastranjenja; na agresivnost i asocijalnost; otuđenje i nekomunikativnost; na neosjetljivost i nedostatak empatije… Ono intimno – svoje unutarnje bogatstvo, svoju duhovnost, principijelnost, vjerovanje, svijest o svome identitetu i korijenima čovjek s jedne strane pokušava zaštititi te održati sa stvarnošću oko sebe krhku ravnotežu. S druge pak strane, intimno on sad istodobno izlaže javnosti, jer privatno i javno u današnjem društvu se isprepliću pa se kroz tu temu ponajčešće problematizira, polemizira i kritički reagira. Intimno zato danas progovara drukčije od onog očekivanog: više se ističe i čuje njegova glasna, društveno-angažirana i provokativna strana, a manje ona tiha – poetska, misaona i kontemplativna, lirska i emotivna. Unutar te teme umjetnici posežu za širokim inventarom motiva koji su sinonim za intimno, od onih u užem smislu, do onih koji pokrivaju široko područje odnosa privatno-javno, privatno – za(štićeno), javno – (raz)otkriveno. U ovo vrijeme kad se ruše granice između privatnoga i javnoga te kad se manipulira stvarnošću i privatnošću, upravo ova potonja problematika intimnoga dolazi u prvi plan. Ono postaje javno i izloženo, tretirano kao svima ponuđeni artefakt, objekt, čak potrošna roba. Suvremena umjetnost istaknula je intimno kao jednu od svojih glavnih umjetničkih tema, davši mu mjesto u području društveno-osviještenog i emancipirano- aktivističkog djelovanja. Tako je došlo i do promjene paradigme slikovne komunikacije teme intimno. Nago tijelo je angažiranoj umjetnosti poslužilo kao idealan motiv (čak fetiš) za propitivanja i kritike u akcijama ili performansima pa se već odavno u tom kontekstu doživljava kao javno, a ne privatno. Iz svega proizlazi kako intimno danas uključuje gotovo sve aspekte čovjekova bića – od njegove duhovno-egzistencijalne individualnosti, do društvene i političke samosvijesti. Čovjekova bića, koje jasno i bez bojazni, iznosi svoje stavove (i) o intimnoj problematici.

ULUPUH-ovi fotografi, koji već niz godina kroz projekt AKTUALNO problematiziraju suvremene teme, za peto izdanje tog projekta odabrali su temu INTIMNO jer je ona u današnje vrijeme izrazito AKTUALNA. Aktualno 5 točno pogađa tematiku i pritom detektira unutarnja stanja autora. Bazirajući se na subjektivitetu i razotkrivajući posredno svoju osobnost, autori tu na neki način vizualno ispisuju svoj dnevnik i otkrivaju svoj autoportret, a samu temu problematiziraju iz nekoliko aspekata:

  • Kao odnos prema samima sebi (obiteljski korijeni, identitet, sjećanja, skriveni strahovi, osobne traume…)
  • Kao odnos prema okolini (ljubav, mržnja, empatija, simpatija, ravnodušnost, razumijevanje, osama, otuđenost, pomoć drugima, odnos prema osobama narušenog mentalnog zdravlja, starijima i siromašnima; psihička stanja i transformacije ličnosti; otvorene i skrivene agresije)
  • Kao odnos prema intimi (medijsko i komercijalno banaliziranje intime, medijska manipulacija intimnoga, granica između intimnoga i javnoga)

Profinjeno hvatajući intrigantne i ponekad neočekivne situacije, temi pristupaju pokazujući širinu pristupa i bogatstvo stilskih izričaja – od lirskih, ekspresivnih, misaonih, metafizičkih, do društveno-angažiranih; od simboličkih do konceptualnih. Ponudivši narative, simbole, alegorije, metafore, foto-akcije, foto-performanse… Priču INTIMNO ispričali su na 36 autorskih načina: jedni diskretno prebirući po svojoj nutrini i rekonstruirajući fragmente vlastitog života, a drugi kritički se osvrćući na današnji svijet pun otuđenosti, razdvojenosti, nekomunikacije… Jedni evocirajući priče iz svijeta mašte, drugi kontemplirajući o starosti, prolaznosti, smrti…Jedni vizualizirajući doživljaj prisnoga odnosa s ambijentom, prostorom, gradom… drugi s pejzažima i interijerima. Jedni tragajući za svojim sjećanjima, uspomenama, korijenima, a drugi koncentrirajući se na društvenu akciju i skrećući pozornost na aktualno društveno stanje. Tako svi zajedno, kreativnom raznolikošću, odgovarajući na izazove vremena, u kojem je danas važno kako kao jedinka zadržati osobnost i sačuvati intimu.

Višnja Slavica Gabout