Bakar – izložba: Rijeka mini art 2017.

RIJEKA  MINI  ART

Na Prvom salonu umjetnosti malog formata Rijeka mini art 2017. prijavilo se preko 230 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Bugarske, Grčke,  Meksika, Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine, Litve, Poljske, Slovačke, Njemačke, Belgije, Francuske, Austrije, Portugala i Slovenije. Preko stotinu autora darovalo je svoje radove organizatoru projekta, Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Rijeka.

S ovom izložbom, i niz drugih koje planiramo želimo promovirati autore koji se bave  umjetničkim radom u malom formatu, želimo promovirati naše umjetničko udruženje, a i naš grad Rijeku i njegovo okruženje kao Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Inicijativa je krenula od sjećanja na Jurja Julija Klovića, renesansnoga genija minijaturne umjetnosti iz maloga mjestašca Grižana nadomak Rijeke. U ovoj novoformiranoj zbirci doniranih umjetničkih djela malog formata  zastupljene su sve likovne prakse autora s međunarodnom reputacijom. Zato je ona izuzetno bitna i kao nukleus je buduće veće zbirke. Ovaj projekt dobar je  podsjetnik da su ovi prostori već odavno premreženi i uspostavljeni međunarodnim kulturnim vezama. Uspostavljali su ih pojedinci svojim intelektualnim i umjetničkim statusom koje mi rado danas prizivamo kao naše autentične povijesne, europske odrednice. 

Ova djela maloga formata svakako treba s posebnom pažnjom “čitati“, promatrati. Treba neka nova vrsta orijentacije, snalaženja. Velika je snaga u njima komprimirana. Neovisno u kojem smo umjetničkom području,  svugdje možemo susresti stvaralačku formu malih dimenzija. Malom formatu umjetnici vrlo često pribjegavaju u najintimnijim trenutcima svoga stvaranja i bez namjere da to objavljuju. No, imamo umjetnike čije je opredjeljenje i cjelokupno, ili većim dijelom,  njihovo stvaralaštvo svedeno na malu dimenziju. Nije isto organizirati svoju ideju u većem ili manjem prostoru.  Kad sve ove činjenice objedinimo, sintetiziramo,  fascinira nas ta ogromna energija koja se oslobađa iz tako maloga formata pa bila to grafika, slika ili skulptura velika svega nekoliko centimetara. I zato s pravom možemo ustvrditi da i monumentalno djelo može biti malih dimenzija.

Borislav Božić, prof.


Više: