Anthony Nagelmann – između reklamne i autorske fotografije

Američki fotograf Anthony Nagelmann danas živi u New Yorku, a fotografira po cijelom svijetu. Ono što ga ne neki način čini posebnim je stanovita dvojnost. On naime s jedne strane snima po narudžbama, a s druge njeguje svoj autorski rad.

Američki fotograf Anthony Nagelmann danas živi u New Yorku, a fotografira po cijelom svijetu. Ono što ga ne neki način čini posebnim je stanovita dvojnost. On naime s jedne strane snima po narudžbama, a s druge njeguje svoj autorski rad.

Zastupa stav po kojem u konačnici umjetnost ne služi ničem, ni kada je riječ o reklamnoj snimci, a ni autorskoj.

I u njegovom radu kod komercijalne fotografije puno toga određuje naručitelj, ali on ipak najčešće daje završni oblik fotografiji. Ponekad Nagelmann može bez većih problema razviti neki svoj osobni koncept, svoju osobnu interpretaciju, čak i u komercijalnom radu.

Primjerice kad je radio kampanju za kompaniju Delta Airlines, iako je riječ o fotografijama za promidžbene svrhe, one odišu intimnošću i dubinom (one su u tom smislu“ njegove“).

Nagelmann istražuje odnos ljudi i prostora, a inspirira ga filozofija Rolanda Barthesa, odnosno kakav je suodnos subjekata. Snimajući ljude nije mu bitno poziranje, puno mu je važnije fotografijama potaknuti razmišljanje.

U sveukupnom opusu, a to su i fotografije s putovanja, pejsaži, portreti, arhitektura i drugo, uočljiv je njegov smisao za likovno (studirao je arhitekturu). To se posebice primjećuje u kompoziciji, koja je često neobična, neko drugačije motrište. Zanima ga prostor bez ljudi, a onda s ljudima u slici. Što se promijenilo?

Nagelmann se počeo baviti fotografijom sa šest godina, kao dijete. Vremenom je spoznao da se fotografijom bolje izražava nego crtežom, te je za njega fotografiranje na neki način „slikanje“ fotografskim sredstvima, pri čemu je autorsko viđenje i dalje sačuvano.

Fotografije možete pogledati na http://www.nagelmann.com/, a dokumentarni film o autoru na http://www.fototv.com/artvertising (uz pretplatu).

Odabrao: Krešimir Mikić