8. dani fotografije ATD-a: predavanja i fotoradionica

dabac-fotografija

FOTORADIONICA

Ponedjeljak, 28. studenoga 2016. u 20 sati / Arhiv Tošo Dabac

Primijenjena umjetnička fotografija i performans za suvremeni fotografski portret

voditelj: Željko Koprolčec, samostalni umjetnik, fotograf

Radionica počinje u ponedjeljak, 28. studenoga 2016., u 20 sati u Arhivu Tošo Dabac prezentacijom Željka Koprolčeca. Trodnevna fotoradionica “Primijenjena umjetnička fotografija i performans za suvremeni fotografski portret” sastoji se od triju dijelova: stručnog predavanja na temu primijenjene fotografije, multimedijalnog performansa i fotografske sesije. Film o performansu i tijeku fotografske sesije snimat će Boris Krstinić.

Cilj radionice jest sudionicima razotkriti proces realizacije primijenjenog portreta od konceptualno zamišljene poruke do konkretnoga vizualnoga upotrebljivog objekta.

 

PREDAVANJA

Ponedjeljak, 28. studenoga 2016. u 18 sati / Arhiv Tošo Dabac

Fotokemika kao muzej fotografije

Nevena Ilić, nezavisna kustosica, znanstvena istraživačica

Nevena Ilić će – predavanjem “Fotokemika kao muzej fotografije” – izložiti ideju i problematiku (nepostojećeg) muzeja fotografije te govoriti o tvornici fotografskog materijala Fotokemika u Samoboru, kao jednom od posljednjih primjera analogne fotografske industrije, koja neprimjetno nestaje pod valom ubrzane digitalizacije svijeta sa svom svojom materijalnom i nematerijalnom baštinom.

 

Četvrtak, 1. prosinca 2016. u 18 sati / Arhiv Tošo Dabac

Anonimna fotografija

Irena Šimić, povjesničarka umjetnosti, stručna suradnica, Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu

Irena Šimić u svom će predavanju razložiti pojmove autorstva i autorskog prava te položaj autorstva i anonimnosti fotografije u doba brze pretrage, usvajanja, analize i dijeljenja vizualnih informacija.

 

Petak, 2. prosinca 2016. u 18 sati / Arhiv Tošo Dabac

Fotografija i društveni pokreti

Davor Konjikušić, mag. art., fotograf

Tijekom predavanja “Fotografija i društveni pokreti”, Davor Konjikušić istražit će blisku povezanost medija fotografije s društvenim pokretima počevši od Pariške komune 1871. godine pa sve do danas te ulogu fotografskog medija u raznim oblicima društvenog otpora.