7. Rovinj Photodays

2. svibnja 2014. godine, u prostorima stare Tvornice duhana u Rovinju, s početkom u 12:00 sati bit će otvorenje 7. festivala Rovinj Photodays.

Na otvaranju će govoriti:
• Denis Redić, direktor festivala,
• Tod Papageorge, glavni selektor,
• Marina Viculin, članica savjetodavnog odbora i autorica središnjeg umjetničkog postava,
• Bojan Aljinović, direktor marketinga tvrtke Maistra d.d., generalnog pokrovitelja.

Ovogodišnji program festivala donosi dvadeset izložbi domaćih i inozemnih majstora fotografije, brojna zanimljiva gostovanja uglednih inozemnih fotografa i stručnjaka za fotografiju, radionice, predavanja, preglede portfolija, veliku foto knjižnicu na otvorenom i sajam fotografskih antikviteta i opreme.
Festival završava 3. svibnja, svečanom dodjelom nagrada pobjednicima godišnjeg natječaja, što će se održati u 21 sat, u hotelu Lone.

Što nam donosi ovogodišnji Rovinj Photodays?

Sedmo izdanje festivala Rovinj Photodays, što će se održati 2. i 3. svibnja u Rovinju i ove godine će ugostiti međunarodno poznata autorska imena, fotografe i ljubitelje fotografije iz cijelog svijeta. U suradnji s brojnim kulturnim institucijama i internacionalnim partnerskim festivalima premijerno će biti predstavljeno čak dvadeset izložbi domaćih i svjetskih majstora fotografije. Za ove potrebe posebno je preuređena nekadašnja Tvornica duhana Rovinj, gdje će se moći vidjeti i središnji postav fotografija finalista i pobjednika godišnjeg natječaja. Izložbu će otvoriti njezin glavni selektor, ugledni američki fotograf Tod Papageorge, a njome je obuhvaćeno čak trideset i pet autorskih opusa, većinom suvremenog fotografskog usmjerenja. U istom prostoru posjetitelji će imati priliku vidjeti i grupni postav osmero europskih autora iz ovogodišnjeg ciklusa talijanskog festivala SI FEST, pod nazivom “Global Photography”. Samostalnom izložbom predstavit će se uspješni slovenski fotograf Marko Lipuš, osebujno tematizirajući kodekse ponašanja američkih vojnika proizašlih iz tajnih vojnih dokumenata s WikiLeaksa te ruska umjetnica Olga Tobreluts, koja donosi velikoformatne kompjuterske grafike vlastitih intervencija u antologijske prikaze grčke mitologije i brojna poznata umjetnička djela.

Dvjema retrospektivama odat će se počast Alojzu Orelu i Nenadu Gattinu, autorima koji su svojim stvaralaštvom obilježili povijest hrvatske fotografije. Na festivalu nas očekuje i niz stručnih predavanja, radionica, brojni fotografski izazovi i perfomansi te velika knjižnica na otvorenom, kao i sajam antikne fotografske opreme.