7. foto dani mladih ponovo u Karlovcu!

Već treću godinu zaredom Foto dani mladih održavaju se u Karlovcu, privlačeći sudionike u dobi od 16 do 21 godinu da sudjeluju u velikom fotografskom natjecanju za mlade fotografe. Ovogodišnje izdanje festivala trajat će od 10. do 15. kolovoza te će okupiti pedesetak sudionika iz različitih krajeva svijeta (Crne Gore, Nizozemske, Srbije, Hrvatske, SAD-a, Španjolske, Italije) i po prvi puta postati međunarodni festival za mlade fotografe! Osim natjecanja, sudionike očekuje bogat edukacijski, radionički, izložbeni i zabavni program, a u sklopu PickUp Music Festivala imat ćemo priliku ugostiti popularni Let3 i Jinxe!

Foto dani mladih i ove će godine obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada Karlovca brojnim sadržajima. Osim natjecateljskog i edukativnog dijela programa namijenjenog isključivo sudionicima, ovogodišnje izdanje festivala bit će prepuno sadržaja i za Karlovčane.
Natjecateljski dio programa obuhvaća tri natjecateljske kategorije: Turističku fotografiju, Umjetničku fotografiju i Reklamnu fotografiju u kojima će sudionici iskazivati vještine fotografiranja s modelom i fotografiranja na zadanu temu. Najbolji mladi fotograf osvojit će i vrijedan poklon Canona, sponzora Foto dana mladih. Osim natjecateljskog programa, sudionici će imati priliku sudjelovati i u edukativnim radionicama i predavanjima koje će održati profesionalci iz područja filma i fotografije. Važno je istaknuti predavanje „Event fotografija“ Gorana Vrakele, kao i predavanje Sanje Zanki „Kako organizirati festival za mlade nekad i danas“, a posebnu pozornost mladih umjetnika zaokupit će i radionica snimanja DSLR fotoaparatom pod stručnim vodstvom akademske snimateljice Dinke Radonić.
Osim natjecateljskih i edukativnih programa, organizatori Foto dana mladih pripremili su i bogat popratni program u kojem će uživati i publika i sudionici.

PickUp Music Festival

Četvrto izdanje PickUp Music Festivala ugostit će neke od najvećih imena hrvatske pop i rock scene. Na Starom gradu Dubovcu očekuju nas dvije vrlo atraktivne glazbene večeri. Prvi dan festivala, 10. kolovoza, kao glavni bend večeri nastupit će LET3, a atmosferu će zagrijati predgrupe: dugoreški March or Die, novopečeni Motorhead Tribute bend, Mr. Albino cijenjeni zagrebački „outlaw rock“ bend poznat po svojim energičnim nastupima, ali i po pobjedi na Hrvatskom glazbenom festivalu 2015., a neposredno prije LET3-a nastupit će uspješan karlovački trio, Tight Grips. Gripsi su pobjednici HGF-a 2016., a nedavno su nastupali u Velikoj Britaniji na poznatom Lechlade festivalu.

Glavni bend druge večeri, 11. kolovoza je JINX koji prvi put u svojoj bogatoj karijeri dolaze u Karlovac. Jinxi su bend koji djeluje od 1993., a iza sebe imaju 9 studijskih albuma. Uz njih, nastupit će 4Head, koji obrađuje domaće i svjetske pop hitove, riječki Silk Milk koji svira instrumentalni, progresivni funk i Ogenj iz Koprivnice čija je glazba zabavna mješavina punk/rocka i domaće kajkavske lirike. Na drugoj večeri Pickup Music festivala imat ćemo i „after party“ bend nakon nastupa Jinxa koji će nas zabavljati do jutarnjih sati. To je One Big Mob, RHCP Tribute band, koji nam dolaze iz Čakovca, a u Karlovcu će također zasvirati prvi put.

Filmski Attachment

I ove godine, festival će jednu večer posvetiti povezivanju fotografske i filmske umjetnosti pa će sudionici i posjetitelji 13. kolovoza besplatno moći pogledati projekciju nagrađivanog filma „Sing Street“, irskog redatelja Johna Carneya. Kada obitelj iz srednje klase postane prisiljena na skromniji život uslijed recesije u 80-im godinama prošlog stoljeća, njihov sin Connor (Ferida Walsh Peelo) morat će napustiti privatnu školu i preseliti se u javnu školu u centru Dublina. Usamljen je u školi – njegovi roditelji blizu su razvoda – a jedini mu je prijatelj stariji brat (Jack Reynor) koji je opsjednut glazbom. Kada ugleda misterioznu djevojku na igralištu, poput mnogih prije njega koji su je željeli zavesti, zamoli je da glumi u videospotu njegova benda. Jedini je problem što tek mora naći članove benda i vlastiti glazbeni stil…

FDMfun

FDMfun uključuje otvorenje festivala u Aquatici – Slatkovodnom akvariju Karlovac te svečano zatvaranje festivala koje će se održati u atriju Veleučilišta uz dodjelu nagrada najboljim mladim fotografima i prikazivanje najboljih radova Foto dana mladih 2017.

Izložbeni program

Od 08. do 15. kolovoza posjetitelji će moći uživati u besplatnim izložbama koje će biti postavljene na Šetalištu dr. Franje Tuđmana i Starom gradu Dubovcu, u Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji ZILIK. Istaknuti fotograf francuskog podrijetla Julien Duval na Starom gradu Dubovcu izložit će najnovije autorske radove, u Gradskom muzeju Karlovac bit će postavljena izložba Anne Eerdman, a u galeriji Zilik svoje radove izložit će nekadašnji sudionici Foto dana mladih, a danas studenti Odsjeka snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Programi se održavaju uz potporu Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra, Karlovačke županije, Grada Karlovca, Turističke zajednice grada Karlovca i drugih.

Foto dani mladih – regionalni festival fotografije mladih se kroz godine profilirao kao jedno od najvećih događanja za mlade fotografe u Hrvatskoj i regiji. Riječ je o jedinstvenom projektu koji kroz umjetnost fotografije promovira turističke potencijale i ljepote Hrvatske te mlade fotografe informira, educira i upoznaje s hrvatskom prirodnom i kulturnom baštinom te raznim vrstama umjetnosti. Također, mladima pruža priliku za afirmaciju, edukaciju, ali i natjecanje, a gradu domaćinu cijeli niz popratnih kulturnih programa poput glazbenih koncerata, filmskih projekcija i izložbi. Festival se svake godine održava u drugom gradu, a u svojih 7 godina organizacije posjetio je Kutinu, Veli Lošinj, Zadar, Puli i tri godine Karlovac. Do sada je u programima sudjelovalo više od 300 mladih fotografa, a organizatori i sudionici svakog dana primaju priznanja za svoj radi i postaju značajni na regionalnoj kulturnoj sceni.