5 bitnih koraka za upoznavanje s vašim novim DSLR fotoaparat​om

Ukoliko ste jedan od onih sretnika koji su pod svojim božičnim drvcem pronašli paketić iznenađenja zvan novi DSLR fotoaparat, a još uvijek niste sigurni što biste s njime, imamo nekoliko savjeta za vas.

Ukoliko ste jedan od onih sretnika koji su pod svojim božičnim drvcem pronašli paketić iznenađenja zvan novi DSLR fotoaparat, a još uvijek niste sigurni što biste s njime, imamo nekoliko savjeta za vas.

Vjerojatno ste još uvijek uzbuđeni i niste sigurni što je prvo na redu, ali ipak vas toliko vuče sebi i jednostavno morate okinuti barem jednu, dvije, tri, četiri, pet… fotografija. Samo naprijed! Napunite baterije vašeg novog fotića i krenite u akciju. Iako će vam se ovo možda činiti kao nešto što radite na brzinu, „na slijepo“, nemojte se bojati. Kao i sa svim stvarima u životu, bitan je onaj prvi trenutak, u ovom slučaju, prvo okidanje.

Kad ste obavili kratko fotografiranje, istiskali sve gumbiće, isprobali pop up blic, isprobali objektive i sve ono po čemu se novi fotoaparat razlikuje od starijeg, sada je na redu čitanje uputstva. Ovaj je korak izrazito važan iz razloga što ćete u toj malenoj i čudesnoj knjižici saznati više o svom fotoaparatu nego bilo gdje drugdje. Također, sve su vam stvari posložene abecedno, te nema potrebe za gubljenjem vremena na milijun beskorisnih internetskih stranica. Neki ljudi čak predlažu držanje uputstava u kupaonici. Tako ste barem sigurni da ćete ih jednom pročitati.

Sljedeći korak je onaj koji dobar dio fotografa početnika često preskače. Uključivanje RAW-a. Fotografiranje u RAW obliku daje vam pregršt novih mogućnosti, te bih se usudila reći, otvara sasvim novi svijet. Na vama je da ga istražite.

Prebacivanje iz automatskog na manualno podešavanje također vam uvelike može pomoći kod upoznavanja svog fotoaparata. Današnji DSLR-i izrazito su pametni i vrlo često se događa da vlasnik istog postane toliko lijen da fotoaparat praktički sve radi umjesto njega. Stoga je ručno podešavanje izvrsna prilika da naučite bezbroj novih stvari, potrudite se oko vlastitih fotografija i budete u potpunosti zadovoljni onim što dobijete na kraju.

Posljednji, ali ne i najmanje važan korak u upoznavanju s pridošlicom u vašoj maloj obitelji jest naučiti gdje su granice vašeg fotoaparata. Naime, prelazak na DSLR aparat s mobitela ili nekog kompaktnog fotoaparata može značiti veliku promjenu. Istina jest da ćete biti oduševljeni istim i da će vam stalno biti u rukama, no morate znati da postoje granice koje DSLR neće moći preći. Da biste saznali koje su to granice, dovoljno je da nađete vremena, sjednete i igrate se. Ispobavajte ISO vrijednosti, ekspoziciju, dubinsku oštrinu i još bezbroj stvari s kojima se do sad niste susreli. Zajedno sa svojim novim ljubimcem dođite do savršenog rješenja.