4. Međunarodni festival fotografije Organ Vida

4. Međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se u kinu Europa i Galeriji Karas od 15. do 17. lipnja, a na njemu će se predstaviti dokumentarni projekti jedanaest fotografa iz osam zemalja: Engleske, Indije, Italije, Kanade, Norveške, Njemačke, Poljske i Srbije.

Zagreb po četvrti put postaje centar fotografije zahvaljujući Organu Vida

4. Međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se u kinu Europa i Galeriji Karas od 15. do 17. lipnja, a na njemu će se predstaviti dokumentarni projekti jedanaest fotografa iz osam zemalja: Engleske, Indije, Italije, Kanade, Norveške, Njemačke, Poljske i Srbije.

Treću godinu zaredom Međunarodni fotografski festival Organ Vida raspisao je javni natječaj, 5. ožujka, na koji su prijavili amaterski i profesionalni fotografi iz 52 zemlje. 280 autora, 364 projekta i više od 6 tisuća fotografija, no samo je jedanaest projekata ušlo u finalni odabir.

Finalisti 4. Međunarodnog festivala fotografije su Geir Moseid (Norveška), Stephen Kelly (Engleska), Sanja Knežević (Srbija), Christian Stejshal (Norveška), Marco Lachi (Italija), Mateusz Sarello (Poljska), Akshay Mahajan (Indija), Kirill Golovhenko (Njemačka), Alesandro Vecchi (Italija), Tommaso Protti (Italija) i Jean-Francois Hamelin (Kanada).

Finalne projekte odabrao je međunarodni žiri kojeg čine Filip Horvat (Hrvatska), Jeff Jacobson (SAD), Saša Kralj (Hrvatska), Matt Lutton (SAD) i Barbara Šarić (Hrvatska).

Finaliste nije bilo jednostavno odabrati, jer nam je prijavljen velik broj zanimljivih i dobro izvedenih projekata različitih stilova dokumentarne fotografije, s različitim pristupima, konceptima i tehnikama koje predstavljaju značajan izazov i odgovornost. To je bila ne samo odgovornost subjektivnog odabira “najboljeg”, već se pri odabiru pazilo i da finalni projekti predstavljaju područje današnje dokumentarne fotografije, kao i različite kvalitete koje diktiraju njezinu budućnost.

Svi smo se složili da projekti koji su imali jedinstveni pristup, tehničke, konceptualne i vizualne utjecaje zaslužuju pažnju. Također, intimnost, dubina istraživanja, emocija i snaga sekvenciranja bili su važni kriteriji pri odabiru.

Među finalistima su vrlo osobne priče. Uz portrete postoje i fotografije akcija. U fotografijama pronalazimo dramu i poeziju iz cijelog svijeta, a priče dolaze iz Južne Afrike, Turske, Hrvatske, Kanade, Bangladeša ili Indije. Ovdje su se susreli licem u lice na ispitu predrasude bogate i prosperitetne Europe, kao i patronizirajući pogled na Afriku i siromaštvo.

Zaprimljeni i odabrani projekti dokazuju da je dokumentarna fotografija još uvijek važno sredstvo za istraživanje i otkrivanje stvarnosti unatoč ili usprkos komercijaliziranom ispiranju mozga, kojem su ljudi izloženi.

Osim fotografske izložbe u Galeriji Karas, 4. Međunarodni festival fotografije Organ Vida i ove je godine pripremio zanimljiv i poučan program. Gosti predavači su Siniša Glogoški, beogradski kolektiv uličnih fotografa “Belgrade Raw”, Siniša Hančić, Darije Petković, Sandra Vitaljić, Boris Cvjetanović, Marija Tonković, Ng Swan Ti, Severin Koller te projekt Open Show.

Za zabavu će se na festivalu pobrinuti Dunk Riot, bend kojeg čine Krunoslav Levačić, Matej Huljev i Ivar Roban-Križić te Radio 808.

Festival će se neformalno otvoriti putopisnim predavanjem Siniše Glogoškog u 17 sati, a formalno otvorenjem izložbe u Galeriji Karas s početkom u 20 sati.

4. Međunarodni festival fotografije Organ Vida održava se pod generalnim pokroviteljstvom “Epson Hrvatska”, supokroviteljem Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a u organizaciji fotografske udruge Organ Vida.

 

Kirill Golovhenko - Ukrainian Breakthrough

 

PROGRAM

DAN PRVI – Petak, 15.06.
kino Europa

17:00h – predavanje Siniša Glogoški – Jedna priča o tri putovanja
Putopisno predavanje o ekspedicijama fotografa u Gvajanu, Siriju i Rusiju. Saznajte s čim se sve susreo na putovanjima, kako se pripremao, snalazio, kako je fotografirao i snimao na terenu te kako je rješavao probleme koji su pritom nastajali. Od ekstermnih minusa preko prašumske vlage do pustinjske oluje.

18:30h – predavanje Belgrade Raw – O fotografskim kolektivima
Nakon skoro tri godine od osnivanja, beogradski kolektiv uličnih fotografa “Belgrade Raw” predstavit će dosadašnji rad, pričat će o motivima za udruživanje, kao i mogućnostima i izazovima zajedničkog nastupa za fotografe. Kroz diskusiju s članovima, publika će moći saznati i aktualna kretanja unutar fotografske scene u Srbiji.

21:00h – svirka, bend Dunk Riot (K. Levačić, I. Roban-Križić, M. Huljev)
22:00h nadalje – dj hrwoE

Galerija Karas
20:00h – otvorenje izložbe fotografija

DAN DRUGI – Subota, 16.06.
kino Europa

17:00h – Pozicija dokumentarne fotografije u Hrvatskoj. Siniša Hančić (Zbor fotoreportera Hrvatske), Darije Petković (ADU), Sandra Vitaljić (ADU), Boris Cvjetanović, Marija Tonković (MUO). Moderator: Barbara Šarić.
Što je dokumentana fotografija, ima li razlike. Ako da, kakva je razlika između fotonovinarstva, dokumentarne i ulične fotografije, u kojem smjeru se razvija, koje su granice i parametri, ako postoje.

18:00 – Ng Swan Ti – Photo Education and Community in Indonesia (Fotografska edukacija i zajednica u Indoneziji)
Swan Ti, dokumentarna fotografkinja iz Jakarte, prezentirat će iskustva o radu u lokalnoj zajednici na Jakarti s mladim ljudima i studentima koji kroz interakcije, radionice i diskusije uče o umjetnosti i kulturi s posebnim naglaskom na fotografiji.

19:00 – Severin Koller – Street photography in everyday life
Predavanje i diskusija o dokumentiranju svakodnevnog života ulice i svih aspekata koje uključuje taj fotografski pravac. Ulična fotografija je poput baze izobrazbe za fotografe i važan je dio u dokumentaciji ljudskog stanja. Razlika ulične fotografije (koja je uglavnom subjektivna stvar fotografa) i dokumentarne (gdje urednici i mediji dolaze u igru​​).

20:30h – proglašenje pobjednika i dodjela nagrada
21:30h – Radio 808 dj’s party

Galerija Karas
Izložba fotografija

DAN TREĆI – Nedjelja, 17.06

Galerija Karas
Izložba fotografija

19:00 h – Treći OpenShow Zagreb – prezentacije autorskih projekata i diskusija s publikom