Rijeka – izložba: ROĐENDAN FOTOGRAFIJE

180. ROĐENDAN FOTOGRAFIJE

Atelje Yellow time već drugu godinu zaredom organizira natječaj i izložbu povodom Svjetskog dana fotografije, tj.  njena rođendana. Podsjećanje na važnost medija fotografije mora biti redovito i stalno jer je evolucija ove civilizacije bez nje nezamisliva. Mi je skoro i ne  primjećujemo,  zato što je danas pouzdano i dobro radimo svi –  skoro svi  i to po automatizmu uređaja koje imamo sa sobom. Da, mobitel je donio novu revoluciju u fotografiji pa i oni koji se ništa u nju ne razumiju danas je uz pomoć sve pametnijih mobitela prave s lakoćom. A sve je počelo sada već te davne 1839. godine,  19. kolovoza,  kada je gospodin Arago,  vrlo uvaženi fizičara i aktivni političar tadašnje Francuske, u ime izumitelja Daguerra objašnjavao članovima Akademije važnost izuma dagerotipije,  tj. fotografije i tom je prigodom izrekao važnu misao, konstataciju: „… dagerotipija ne zahtijeva nikakvo znanje crtanja i ne zavisi ni od kakve manualne vještine. Svatko može uspjeti s istom izvjesnošću, i to isto tako dobro kao autor pronalaska.“
Oduševljeni članovi Akademije preporučili su francuskoj vladi da otkupi izum. I doista,  otkupili su  izum i dali ga javnosti na upotrebu. Zato se ovaj datum obilježava kao datum rođenja fotografije, tj. Svjetski dan fotografije.
Raspisivanjem natječaja konceptualnog karaktera –  u smislu da se može fotografirati samo 19. 8.  – skrećemo pažnju koliko je kratka povijest fotografije, a koja je  kao medij postala najrasprostranjenija i najdostupnija s obzirom na ugrađene kamere u mobilnim telefonima. Projektom potičemo i kreativnost jer nije dovoljno samo stisnuti gumb za „okidanje“.   Treba nešto i znati,  i osjećati.
Na natječaj je prispjelo 200 fotografija od 40 autora.  Žiri u sastavu Rebeka Legović, Slovenija, Boro Rudić, Makedonija i Borislav Božić, Hrvatska pregledao je sve fotografije i za izložbu odabrao njih 40. Na otvorenju izložbe proglasit će se pobjednik i pohvaliti nabolje.
Pored nagrada žirija imat ćemo i nagradu publike,  a to će biti autor i fotografija koja je prikupila najviše lajkova. Odabrane fotografije su u albumu LAJKAJ SVOGA FAVORITA na Facebook profilu Škole fotografije Rijeka.

Borislav Božić, prof.