36 inčni Perkin Elmer – “nek se nađe”

Na eBayu se pojavio nesvakidašnji komad fotografske opreme. Jedini problem je u tome što uz osnovnu cijenu morate računati i na dodatne izdatke kao što su transport i stativ koji može nositi ovaj monstruozni objektiv promjera 30 cm i težine 90ak kilograma.

Ovaj nevjerojatno ogroman 36-inčni f/4.0 Perkin Elmer objektiv može se nabaviti na eBayu za cca 5000 dolara plus (sitnica) troškovi transporta. Sa 90 cm dužine, promjera leće 30 cm i 90 kg žive vage, bio je namijenjen za snimanje zračnih fotografija od strane US vladinih agencija. Prema opisu, ovakvi objektivi korišteni su u U-2 SR-71 Blackbirdu i nekim modelima Samos satelita. Sam opis zapravo sugerira da je bio korišten od strane CIA-e.

Objektiv ne posjeduje auto-fokus (:D), a sve što morate nabaviti je film formata 9×18. Isti takav film je koristio Graham Flint u 2005. kad je snimao svoje nevjerojatne gigapixel fotografije. Ako pak nemate veze i kontakte u tim “hladnoratskim” krugovima i ne možete nabaviti odgovarajući film, prodavatelj sugerira da ga možete koristiti i kao ogromni projektor.