Praktična radionica fotografiranja plesne umjetnosti

Društveni dom Strmec bio je domaćin nesvakidašnjem plesno – fotografskom događaju. 23. listopada 2018. održana je praktična radionica fotografiranja plesne umjetnosti pod vodstvom fotografa Maria Kocipera, dugogodišnjeg člana fotokluba Klik iz Svete Nedelje i službenog fotografa Hrvatskog show dance saveza s dugogodišnjim stažem fotografiranja plesnih natjecanja, produkcija i predstava.

Radionica je bila podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu je dvadesetak polaznika radionice slušalo teoretski dio predavanja, te su mogli neposredno razgovarati s Anom Vesel Križaj, plesnim pedagogom i koreografom iz plesnog kluba Megablast iz Velike Gorice, koji ove godine slavi 25 godina postojanja. Ana je objašnjavala što je to dobra plesna fotografija iz prespektive plesača, plesnih trenera, koreografa i voditelja plesnih klubova. Tako se, primjerice, moglo saznati da za dobru plesnu fotografiju nije dovoljno da bude samo tehnički kvalitetna, već i ples prikazan na njoj mora biti tehnički ispravan, plesni pokret u svom vrhuncu, a ekspresije i energija plesača ulovljeni u najboljem svjetlu. Pri tom treba voditi računa u kojem kontekstu je fotografija snimljena, osloboditi je svih stvari koje ometaju pogled a ponekad se ne mogu izbjeći na sceni. Također je važno da se plesač prikaže u cijelosti, bez “odrezanih” ekstremiteta.

Potom su plesači plesnog kluba Megablast Elena Beganović, Nika Lučan Grgić i Marino Jakovčević zauzeli svjetla pozornice i plesali modern, show dance i suvremeni ples, dok su fotografi, slijedeći upute, pokušavali uhvatiti najbolje plesne pokrete. Po otplesanoj koreografiji analiziralo se što je karakteristično i bitno za koju vrstu plesa. Plesači su bili neumorni, okidači na fotoaparatima još neumorniji, a radionica je završila u dobrom raspoloženju i neformalnom druženju plesača i fotografa, te obostranom željom za nastavkom suradnje.