Rijeka – izložba fotografija: KARNEVAL 2018.

U organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije, u utorak, 20. veljače 2018. godine, u 19 sati održat će se otvorenje izložbe fotografija “KARNEVAL 2018.” Na natječaj su se prijavila 43 autora s 384 fotografije. Kustosica izložbe Branka Arh odabrala je za izložbu 65 fotografija.
U drugoj kategoriji pod nazivom “Karnevalski vremeplov” prijavljeno je 14 fotografija, a dvije su fotografije čak iz 1939. godine te prikazuju pokladne običaje toga doba.

Izložba ostaje otvorena do 27. veljače 2018. godine i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, a nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

KARNEVALSKI VREMEPLOV

I ovogodišnji Riječki karneval uspješno su ispratili fotografski autori s prostora Primorsko-goranske županije. Četrdeset troje autora nastojalo je na najbolji način odgovoriti na dvije zadane teme: portret i karnevalski događaj. Rezultate tih nastojanja sabire i predstavlja izložba fotografija u Galeriji Principij. Odabrane su one fotografije koje nude iskorak u razmišljanju, koje djeluju nenamješteno, prirodno i neposredno (kao pogled u trenutak), u kojima je skladno pomireno ono što pripada tehničkom umijeću i ono što pripada sadržajnom i tematskom promišljanju fotografije.

Nagradu za najbolju fotografiju na temu portreta dobila je Sandra Končarević za fotografiju pod nazivom “Opaki pogled2. Riječ je o čistom i jasnom izričaju motiva cirkuskog klauna čiji zvjezdasti pogled drsko negira svaki autoritet, a osmijeh prikriva tragiku života i stvarnosti.

Nagradu za najbolju fotografiju na temu karnevalskog događaja dobio je Paulo Dukić za fotografiju pod nazivom “Paljenje pusta u Marčelima”. Prepoznajemo izvrsne efekte svijetlo-tamnih odnosa, spretno kadriranje, napetost trenutka, razdragani ugođaj karnevala, dinamiku kretanja u svim smjerovima pa i u dubinu.

Pratimo i pohvaljene. Pohvale za fotografiju na temu portreta dobili su: Pavao Toth, Thea Pavlin, Bruno Bontempo, Đoko Glušica i Ljiljana Dorčić. Pohvaljene fotografije nose zanimljive, duhovite i dobro osmišljene pojedinosti, primjerice: odraze u naočalama portretiranih, profinjene lirske naglaske portreta, koloristički razigrane biljne i cvjetne strukture, iskrena dječja lica s izrazom znatiželje te ozbiljnu željeznu masku nepomičnu i nedodirljivu u svojoj vječnosti.

Pohvale za fotografiju na temu karnevalskog događaja dobili su: Elma Dujić, Radojka Pantović, Mihaela Vukelić, Anita Jovanović i Siniša Slišković. Njihove fotografske priče prizivaju vedru stranu života i stvarnosti, bilježe trenutke radosti i smijeha, od prizora otvaranja vrata gradske uprave (Siniša Slišković: “Da li gradonačelnik radi kad nije na vlasti?”), od prizora mažoretkinja u igri s morem, vezivanja tenisica, provjeravanja zvona na leđima zvončara, do provokativnog kadra s prijetećom umjetnom rukom.

Izvan konkurencije nastupila su dvoje autora: Maja Verdonik i Darko Mohar i to sa starim fotografijama pokladnih običaja u ovim krajevima. Tako čuvamo sjećanje na izvornu tradiciju, tako se određujemo prema suvremenom urbanom karnevalskom folkloru.

Branka Arh