Samobor – izložba fotografija: SMILJKA PAVLOVIĆ

Otvorenje izložbe fotografija Smiljke Pavlović održat će se u nedjelju, 29. listopada 2017. godine, u 12 sati u Fotogaleriji LANG u Samoboru, Langova 15.
Izložene fotografije možete razgledati do 26. studenog 2017. godine. Fotogalerija LANG otvorena je subotom i nedjeljom od 11 do 13 i od 16 do 19 sati.

Smiljka Pavlović

… “Baveći se preko 40 godina fotografskim poslom u nizu njemačkih novina i magazina Smiljka Pavlović (Koprivnica, 1951.) stekla je zavidnu reputaciju među svojim kolegama i čitateljima, ali i kod galerijske publike u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj. Samo u sredini u kojoj je rođena i u kojoj se formirala te u nacionalnoj fotografskoj arhivi o njoj se ništa nije znalo: nadajmo se kako će pokušaj da se s nekoliko izložaba i kritičkih zapisa predstavi ova izuzetna fotografska ličnost uroditi plodom i da će njezin rad biti prepoznat i signiran i u matičnoj kulturnoj sredini. Smiljka Pavlović fotografski se formirala u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća, u vrijeme postupnoga gubljenja primata fotografije pred naletom televizijske slike, a kasnije i svih digitalnih medija. To je vrijeme kada veliki novinski magazini – koji su funkcionirali kao sinteza teksta i slike – gube nakladu, a čitalačka se publika preusmjeruje prema regionalnim i lokalnim novinama.

Upravo u takvim tiskovinama mlada Koprivničanka sa završenom fotografijom na zagrebačkoj Školi primijenjenih umjetnosti počinje raditi kao fotoreporterka, jedna od prvih žena u toj profesiji u Njemačkoj, da bi s vremenom stekla stalni angažman u dnevnim novinama i tjednicima čija je naklada dostizala, za naše uvjete, ogromnih 250.000 primjeraka. Pri takvoj širokoj recepciji logično je da je ime ove hrvatske fotoreporterke postalo poznato ne samo u lokalnim okvirima nego je njezino stalno prisustvo na izložbama njemačkih fotoreportera predstavljalo znatno širi proboj u profesionalnoj karijeri.” …

Marijan Špoljar

(ulomak iz kataloga izložbe)

 

O autorici:

Smiljka Pavlović (Koprivnica, 1951.) Završila je fotosmjer u Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. Krajem 1971. godine, otišla je na rad u Njemačku i ondje je radila u nekoliko dnevnika, tjednika i magazina kao jedna od prvih fotoreporterki u Njemačkoj. Do umirovljenja 2014. godine, radila je kod regionalnog izdavača Zeitung Verlaga u Waiblingenu (u dnevniku s nakladom od 50.000 primjeraka i u tjedniku s nakladom od 250.000 primjeraka). Surađivala je i na više fotomonografija te je sudjelovala na samostalnim i skupnim izložbama u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj. Članica je Društva njemačkih fotoreportera. Živi u Reimshalden-Grunbachu u Njemačkoj.


Fotogalerija Lang zahvaljuje na suradnji Marijanu Špoljaru iz Koprivnice i Muzeju grada Koprivnice te galeriji Zlatni Ajngel iz Varaždina.

Sljedeća izložba:
Vanja Bućan – Placebo
Otvorenje u nedjelju, 10. prosinca 2017.