Fotografski natječaj: Wiki voli spomenike

“Wiki voli spomenike” je međunarodni foto natječaj, koji organizira Wikipedija u rujnu. Cilj projekta je s jedne strane fotografirati pod slobodnom licencom što više zaštićenih kulturnih dobara, a s druge strane doprinijeti povećanju javne svijesti o očuvanju kulturne baštine. Ove godine prvi put se održava i u Hrvatskoj u rujnu. Radi se o prikupljanju fotografija zaštićenih kulturnih znamenitosti.

“Wiki voli spomenike” je postao najuspješniji fotonatječaj u povijesti i ušao je u Guinessovu knjigu rekorda. Natjecanje je inspirirano uspješnim pilot projektom u Nizozemskoj 2010., koje je rezultiralo s 12.500 slobodno licenciranih slika spomenika koje se sada mogu koristiti u Wikipediji i bilo kome za bilo koju svrhu. Od tada, projekt je pomogao prikupiti fotografije o 1,7 milijuna spomenika u 76 nacionalnih fotonatječaja, u kojima je sudjelovalo preko 60.000 sudionika.

Kulturna baština je važan dio znanja. Svatko može pridonijeti fotografijama, koje vrijede tisuću riječi, a lokalni entuzijasti mogu (ponovno) otkriti kulturno, povijesno ili znanstveno bogatstvo svoga susjedstva.

Pozivamo sve koji žele na sudjelovanje. Osim fotografiranja, može se pomoći i u promociji ovog projekta. Deset najboljih fotografija ući će u međunarodni izbor za najbolju fotografiju.

Fotografije se mogu prebaciti ovdje: https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard?campaign=wlm-hr.

Fotografije se mogu vidjeti ovdje: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_Wiki_Loves_Monuments_2017_in_Croatia

Detaljnije o projektu:

Fotografija ne mora biti nova, može biti od prije.

Trebate biti vlasnik fotografije ili imati dozvolu od vlasnika fotografije.

Dozvoljena je obrada fotografije, ali bez pretjerivanja.

Broj fotografija koje možete postaviti je neograničen.

Napomena: Ove fotografije će nakon natječaja biti javne za uporabu, odnosno slobodne za korištenje, kako na Wikipediji, tako i u ostale svrhe (objave u medijima, pa čak i u komercijalne svrhe) bez novčane naknade, ali uz obavezu navođenja autora.