Osijek – izložba fotografija: IZMEĐU ŽIVOTA I UMJETNIČKOG DJELA

izlozba-fotografija

U osječkoj Galeriji Kazamat u petak, 7. listopada 2016. godine, s početkom u 20 sati održat će se otvorenje izložbe „Između života i umjetničkog djela“ autorice i kustosice izložbe Anite Zlomislić.

Izložba „Između života i umjetničkog djela“ četvrta je skupna izložba koja se realizira u okviru međugalerijske suradnje Galerije “Vladimir Bužančić” i HDLU-a Osijek. Izložba donosi radove četvero umjetnika – Tomislava Buntaka, Matije Debeljuha, Ksenije Turčić i Vlaste Žanić – koji medijima fotografije, videozapisa, digitalnog crteža/grafike i skulpture tematiziraju „građu“ umjetničkog djela ili, drugim riječima, čine evidentnim proces njegova nastajanja.

O IZLOŽBI:
„Bez obzira radi li se o modernističkom ili postmodernom diskursu autorskih radova, ova izložba povezuje ih u razotkrivanju ne toliko umjetničkog djela, koliko umjetničkog čina, kao naročitog načina procesuiranja životnih iskustava. To svojstvo nije imanentno samo baštinicima avangardnih tendencija nego i svim oblicima umjetničkog stvaralaštva pa tako i tradicionalnim likovnim formama poput kiparstva i slikarstva. Umjetničko djelo u tom smislu ne interpretira se kao zatvorena, samodostatna organska cjelina, već stoji otvoreno prema različitim mogućim kontekstima, a time i interpretacijama. Nezaobilazne reference, pri tom, svakako su avangardni pokreti koji su još početkom 20. stoljeća redefinirali pojam umjetničkog djela, što je kulminiralo u pokretu dadaizma koji u žarište interesa postavlja umjetnički čin, a ne umjetnički predmet, čime se dokidaju oštre granice između umjetnosti i života. Moderna umjetnost također, iako stoji na suprotnom polu s umjetničkim djelom u središtu interesa, razumijevajući ga kao organsko jedinstvo između dijelova i cjeline, postavlja umjetničko djelo u širi društveni i intelektualni kontekst unutar kojeg ono ostvaruje vlastiti smisao. Kada sredinom 20. stoljeća neoavangardni pokreti brišu ne samo granicu između života i umjetnosti, već i granicu između umjetnika i promatrača, čime publika postaje aktivni čimbenik dovršenja djela koje je otvoreno bezbrojnim interpretacijama, legitimna postaju beskrajna čitanja, s naglaskom na potencijal interferencije između umjetničkog djela ili čina i publike. U tom smislu, umjetnički rad je pretposljednja, a izložba posljednja karika u lancu toga procesa. Izložba „Između života i umjetničkog djela“ povezuje četvero umjetnika koji publici prezentiraju svoje radove kao proces i kao otvorenu formu pozivajući je da se uključi u proces njihova dovršenja. Jednako tako, postavlja suvremenu umjetnost kao model konstruktivnog kanaliziranja životnih iskustava i kreativne afirmacije pojedinca u gradnji obzora nekih mogućih utopija.„
Kustosica izložbe Anita Zlomislić