Uskoro započinju Foto dani mladih

Foto dani mladih već četvrtu godinu okupljaju mlade fotografe iz cijele zemlje pa i šire kako bi u pet dana trajanja manifestacije dodatno naučili o fotografiji, pohađali foto zadatke i međusobno razmijenili ideje i iskustva. Manifestacija broji preko 70 sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ali i nekoliko sudionika iz susjednih zemalja koji će od 30. travnja do 04. svibnja sudjelovati na Foto danima mladih u Puli i Rovinju.

Foto dani mladih do sada su održani u Kutini, Velom Lošinju i Zadru, a idućeg tjedna 30. travnja započinju u Puli i Rovinju. Cilj Foto dana mladih je okupiti mlade i kroz umjetnost fotografije istražiti kulturnu i prirodnu baštinu Hrvatske. Na taj se način mladi kreativno izražavaju i uče dodatno o fotografiji, a snimajući fotografije na temu kulturne i prirodne baštine uče o kulturi i povijesti Hrvatske. Sve ih povezuje interes za fotografijom pa glavnina znanja dolazi i međusobnom razmjenom znanja i suradnjom mladih fotografa.

U 5 dana trajanja Foto dana mladih sudionike očekuje bogat program; Foto dane mladih obilježit će izložbe, radionice, predavanja, debate, trodnevno fotografsko natjecanje kao i kvalitetno druženje i dobra zabava mladih sudionika.
Kroz fotografskih natječaj fotografirat će se prirodne i kulturne ljepote Pule, a mlade fotografe će se kroz kategoriju reklamne fotografije pripremati i za njihov eventualni fotografski posao. Uz natjecateljski dio Foto dane mladih obilježit će predavanja „mladi za mlade“ unutar kojih će mladi fotografi sa svojim kolegama podijeliti iskustva i savjete, fotografske radionice koje za cilj imaju pospješiti tehniku fotografiranja mladih sudionika, ali i razni drugi zabavni sadržaj kao i mnogobrojne izložbe također mladih autora.

Od nastalih fotografija izabrat će se najbolje fotografije u pojedinoj kategoriji, ali i najbolji mladi fotograf koji će za nagradu osvojiti i novi digitalni aparat. Predsjednik žirija Foto dana mladih je Krešimir Mikić, inače predavač na Akademiji dramskih umjetnosti, član Američke filmske akademije, Europskog vijeća umjetnika, Britanskog filmskog instituta, potpredsjednik Svjetskog instituta za medije i djecu u Hollywoodu…

Sudionike modele očekuje tribina „Kada je model subjekt, a kada objekt“ s temom pretjerane „upotrebe“ modela u marketinške svrhe gdje će zajedno sa fotografima tražiti granicu koliko se daleko može ići fotografiranjem za marketinške svrhe. Nakon edukacije modeli će sa fotografima na terenu snimati turističku fotografiju Pule, kako onu prirodne baštine tako i kulturne baštine Pule. U fotografiranju će fotografi i modeli primijeniti naučeno iz tribine.

Foto dane mladih organizira udruga mladih Izvan fokusa iz Karlovca, ali uz mnogobrojne partnere i podršku. Iz tog razloga svečana podjela nagrada održat će se u sklopu Rovinj Photodays-a gdje će se mlade fotografe upoznati i sa konceptualnom fotografijom kroz izložbe, ali će i sudjelovati u radionicama i razgovorima sa najboljim fotografima današnjice.
Sve dodatne informacije www.fotodanimladih.com.hr