Zagreb – izložba fotografija: Božidar Kasal “Pogled prema prozoru”

Udruga Fijaker najavljuje otvorenje izložbe fotografija pod nazivom "Pogled prema prozoru" Božidara Kasala u LP Caffe baru, Račkoga 11. Otvorenje izložbe je 5 .travnja 2013. u 19 sati, a može se pogledati do 25. travnja.

Pogled prema prozoru

Fascinacija prozorima i vratima od najranijih fotografskih dana. Tako bi se, sažeto, mogao opisati odnos autora prema ovoj tematici. Za Božidara Kasala prozori su sve samo ne puki otvori na fasadama. Oni su veza vanjskog svijeta i onoga u kući. Opisuju karakteristike i običaje naroda, najjači su element arhitekturalne osebujnosti nekog kraja ili cijele zemlje. Prozori govore o povijesti, o ratovima i prohujalim kulturama. Govore o sadašnjosti naroda i njegovoj odlučnosti da sačuva svoj stil i spomenike kulture.

Božidara Kasala prepoznajemo kao autora odlučujućeg trenutka, kad si postavlja pitanje: da li je važnije, u nekom ambijentu, prikazati jedan prozor u svom njegovom koloritu, koji odražava i temperament stanovnika ili se odlučiti za romantični prikaz ili, pak, za onaj povijesno-tradicijski.

Autor snima život oko sebe, dokumentarno, bilježeći puno estetskih vrijednosti. To su posebne i lijepe fotografije koje se obraćaju gledatelju na neposredan način, budeći u njemu isto onakvog putnika kakav je i autor bio snimajući svoje slike. One, u pravilu, sadrže zanimljive priče i imaju jasne poruke. Njihova ljepota se sastoji u istini i jednostavnosti prikazivanja života. Fotografije Božidara Kasala su realistične, tehnički izvrsne, bez puno obrade i bez posebnih zahvata na području boje, forme ili kompozicije. Autorov smisao za uočavanje i naglašavanje detalja je općeprisutan. Pravi je majstor u izboru i korištenju raspoloživog svjetla, a u njegovoj se umjetnosti isprepliću emocije, smisao za vrijeme i sadržaj te informativnost i preciznost izraza.

Putujući posvuda, Božidar Kasal je skupio golemu digitalnu zbirku od više stotina fotografija prozora i vrata iz cijelog svijeta. Za ovu priliku autor je izabrao slike prozora iz 14 zemalja. Osim europskih zemalja, zastupljene su Kuba i Argentina, a slike, svaka za sebe, na poseban način govore gledatelju o karakteristikama sredine gdje su nastale.

Iz slike tipičnog prozora saznajemo mnogo o stilu građenja u nekom kraju i nekom povijesnom razdoblju, iščitavamo poruke o standardu života, siromaštvu ili blagostanju stanovnika. Autor im pristupa s pažnjom i posebnim smislom za odabir: prozori na običnim ili baroknim kućama, gostionama, dvorcima, crkvama, vilama, čak i na siromašnim nastambama od sušenog blata. Sve to svrstava ovu izložbu među značajna i vrijedna kulturna događanja u našem gradu.

Vesna Špoljar

prozor-01-fotografija