21. međunarodna izložba fotografije “Otok i more”

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru održana je projekcija fotografija 21. međunarodne izložbe fotografije “Otok i more”.

Izabrana djela za 21. međunarodnu izložbu fotografije “Otok i more” jesu fotografije 251 autora iz 11 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Izložba je priređena pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, a organizirao ju je fotoklub „Kornat“, Kukljica.

Neda Rački: Connection
Neda Rački: Connection

Ocjenjivački odbor dodijelio je glavnu nagradu “Grand Prix“ autorici Nedi Rački za svjetlopis „Connection“. Slika je to detalja vanjske strane broda. Na crnoj pozadini uvode nas u sliku četiri crvene pruge. Sklad slike čini uže dijagonalno usmjereno prema oknu iz kojeg je spušteno. Svjetlo iz okna dočarava strukturu užeta. Slika detalja pretvara se u priču iz luke.

Aleksandar Bonačić: Mali dučan
Aleksandar Bonačić: Mali dućan

Aleksandar Bonačić nagrađen je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Mali dućan“. Majstorski kadriran dio pročelja zgrade izgleda kao grafika. Prozor i vrata oblika crnoga kvadra ocrtavaju se na sivom pročelju, a silueta osobe u desnom je dijelu slike. Osoba u ruci nosi predmet, što stvara dojam izlaska iz dućana.

Božidar Marijančić nagrađen je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Mačak na mostu“. Most nas preko rječice uvodi u sliku, a mačak uz ogradu pridonosi životnosti prizora. Blago zasnježeni proplanak širi se do osamljenih stabala i šume u daljini.

Jasminka Tomašević nagrađena je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Sjećanja na djetinjstvo“. Bicikl postavljen uz rub puta u prvom je planu. Dvojica dječaka prolaze i osvrću se. Ovaj zatamnjen prizor odvaja od pozadine slike svijetli dio neba šireći se sredinom slike.

Teofil Dabo: Zdenac
Teofil Dabo: Zdenac

Teofil Dabo nagrađen je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „Zdenac“. Snimak strukture kamena obojan je od sive do žute i smeđe nijanse. Nekoliko točkastih sjena vode nas do okrugla oblika zdenca na kamenu.

Jerko Gudac nagrađen je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Korijen“. Slika je obojana sitnom zelenom strukturom. Iz tla izvire korijen stabla i dijagonalno vijuga slikom.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za krajolik, portret, ljude u okolišu, detalj, životinje, brod, graditeljstvo i fotografske pokuse.

Slike s izložbe pokazuju nadahnuće autora prizorima diljem svijeta. Krajolici i detalji u životnom okružju na slikama bude u nama znatiželjno propitkivanje o raznolikosti svijeta.