2. Salon fotografije Čakovec 2012.

U petak, 13. srpnja 2012. godine, s početkom u 19 sati u izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu, Trg Republike 5 (Stari grad Čakovec - palača Zrinski) bit će otvorenje izložbe "2. Salon fotografije Čakovec 2012.". Uz mnoštvo izvrsnih fotografija pristiglih iz cijelog svijeta u sklopu otvorenja bit će podijeljene i nagrade najboljim autorima. Izložbu fotografija ovogodišnjeg Salona možete razgledati do 3. kolovoza 2012. godine svaki dan od 10 – 12 i 16 – 18 sati.

Večeras (13.07.2012.) s početkom u 19 sati u Muzeju Međimurja bit će otvorenje izložbe 2. Salona fotografije Čakovec 2012.

Uz mnoštvo izvrsnih fotografija pristiglih iz cijelog svijeta u sklopu otvorenja biti će podijeljene i nagrade najboljim autorima.
Izložbu fotografija ovogodišnjeg Salona možete razgledati do 3. kolovoza 2012. godine svaki dan od 10 – 12 i 16 – 18 sati.

Iz Kataloga salona:

Salon fotografije Čakovec pokrenut je s namjerom da se popularizira dobra fotografija, da se ista izvuče iz mora prosječnosti i istakne u prenapučenom medijskom prostoru. Osnovni kriterij je da dobra fotografija prije svega mora odisati dobrom idejom i originalnošću uz potrebnu likovnu i tehničku kvalitetu, jer što je lijepa fotografija bez ideje? Kratki vizualni doživljaj koji brzo isčezne iz sjećanja promatrača.

Dobra fotografija motivira, asocira, emocionalno potiče, inspirira, propitkuje, ostaje upamćena. Stoga odabir glavne ovogodišnje teme (ubuduće stalne teme Salona), kolekcije na “Slobodnu temu”, nije slučajan. Zadatak je jasan, ali ne i jednostavan: prikazati ideju kroz niz povezanih fotografija.

Salon fotografije Čakovec je svoje prvo predstavljanje doživio u studenom 2011. godine. Prvi Salon bio je nacionalnog karaktera, a odaziv fotografa je bio iznad očekivanja: 157 autora i preko 1400 pristiglih radova. Naša želja, nastojanje i zadatak je da Salon preraste u međunarodnu manifestaciju, prepoznatljivu po strogoj, ali kvalitetnoj selekciji, podjednako zastupajući sve generacije autora, bez obzira na stilski izričaj i fotografske tehnike. Stoga smo ove godine izborili FIAP pokroviteljstvo (Federation Internationale del’Art Photographique), međunarodne federacije umjetničke fotografije, krovne svjetske organizacije, koja okuplja nacionalne fotosaveze iz cijeloga svijeta, što nam predstavlja velikuu čast, ali i veliku obvezu.

Ovogodišnji Salon je pored kolekcije na “Slobodnu temu” primao radove i na teme “Portret”, “Arhitektura” i “Pokret”. Na natječaj se prijavilo 348 autora, iz 44 zemlje diljem svijeta s blizu 4000 fotografija. Tročlani žiri u sastavu: Nicos Karanikis (Cipar), Jacky Martin (Francuska) i Wolfgang Wiesen (Njemačka), sve od reda vrhunski znalci fotografije, članovi FIAP-a s višegodišnjim iskustvom imali su zahtjevan posao pri odabiru radova koji će ući u selekciju Salona. Zbog izvrsnosti pristiglih radova nijanse su odlučivale između nagrađenih i prihvaćenih fotografija odnosno prihvaćenih i odbijenih. Konačni rezultat selekcije je: 48 kolekcija na “Slobodnu” temu, 189 prihvaćenih fotografija na temu “Portret”, 152 fotografije na temu “Pokret” i 173 fotografije na temu “Arhitektura”, od ukupno 196 autora. Na izložbi ovogodišnjeg Salona izložene su nagrađene i pohvaljene fotografije i izbor fotografija iz selekcije.

Zahvaljujemo svima koji su omogućili održavanje ovog događaja, ponajprije svim autorima koji su svojim prijavama dali povjerenje Salonu, Muzeju Međimurja na ustupljenom izložbenom salonu, te Toplicama Sv. Martin na smještaju članova žirija u njihovom predivnom hotelu. Vjerujemo kako smo ovogodišnjim Salonom napravili korak naprijed i da ćemo Vas na sljedećem Salonu, kojeg zakazujemo za godinu dana, uspjeti opet ugodno iznenaditi novim momentima i nadasve dobrom fotografijom.

Petar Kovač
Predsjednik Salona fotografije Čakovec