125 godina Fotokluba Zagreb

Godine 1892. pod okriljem tadanjeg Društva umjetnosti, osnovan je unašoj zemlji  prvi Klub fotografah amateurah. To se dogodilo istovremeno kada je u Londonu osnovana grupacija “Linked ring” s isključivo umjetničkim ciljevima, a samo godinu dana nakon prve bečke izložbe umjetničke fotografije koja se općenito smatra početkom evropskog fotoamaterskog pokreta. Bio je to istovremeno i početak organiziranog fotoamaterskog pokreta u Hrvatskoj.

U godini 2017. završava se 125 godina od osnutka Fotokluba Zagreb. U tom proteklom vremenskom razdoblju Fotoklub Zagreb sustavno promovira fotografsku kulturu i fotografsku umjetnost  na različite načine, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

To se ostvaruje putem slijedećih programa: likovni programi, edukativni programi, izdavačka djelatnost, stručna-istraživačka djelatnost,  kontakti i suradnja sa fotoklubovima, institucijama kulture i muzejima, u zemlji i inozemstvu.

Radi toga možemo zaključiti da je u proteklih 125 godina Fotoklub Zagreb je postao nezaobilazni čimbenik u promicanju hrvatske fotografske kulture i umjetnosti, kako u vlastitoj zemlji tako i u inozemstvu.

Kroz Fotoklub Zagreb prošli su i u njemu su aktivno sudjelovali naši najeminentniji fotografski umjetnici, od danas legendarne generacije Toše Dabca pa do današnjih dana.

Fotoklub Zagreb organizira održavanje izložbi fotografije (od klupskih do međunarodnih), u zemlji i inozemstvu.

Klub se bavi  istraživačkom djelatnošću povijesti hrvatske fotografije, te je objavio niz publikacija

Klub je i organizator Zagreb salona, međunarodne izložbe fotografije, koja se održava od 1910. godine do danas i jedina je izložba takve vrste, koja ima svoj neprekinuti kontinuitet, u ovom dijelu Evrope.

U okvirima svoje djelatnosti Klub ima i “Zbirku hrvatske fotografije” u kojoj je prikupljeno blizu 10.000 fotografija od preko 400 hrvatskih autora iz cijele Hrvatske, od dalekih 30-ih godina prošlog stoljeća do današnjih dana.

U svrhu obilježavanja 125. godišnjice  Klub organizira niz izložbi fotografije u Zagrebu i diljem Hrvatske.

Tojekom godine izložbe će se održavati u Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu,  Muzeju grada Rijeke, Pučkom otvorenom učilištu u Buzetu, Narodnom muzeju Labin, Narodnom muzeju Zadar,-Galeriji umjetnina, Vinkovcima-Galerija Meraja, Rovinju  (CVU Batana) i Muzeju grada Zagreba, kao  u Fotoklubu CDU u Grazu u Austriji.

Pri tome, uzimajući u obzir dosadašnju suradnju sa navedenim institucijama, u pojedinim gradovima izložiti će se fotografije, iz raznih vremenskih razdoblja hrvatske fotografije, koje u njima nisu do sada bile izlagane.

Navedenim izložbama fotografije promovirati će se sljedeći ciljevi:

potpora istraživanju povijesti hrvatske fotografije i kulturne baštine, razvoj svijesti o bogatoj tradiciji koju Hrvatska ima, a koju tako često zanemarujemo, proširenje znanja o hrvatskoj kulturnoj baštini, poticanje uključivanja u fotografsku kulturu kroz spajanje prošlih, sadašnjih i budućih trendova, unaprjeđenje izložbenih aktivnosti i širih društvenih akcija na području kulture kroz razmjenu između ustanova, udruga i institucija, jačanje izdavačke djelatnosti na području fotografije i povijesti hrvatske kulturne baštine, poticanje razvoja nezavisnog vaninstitucionalnog stvaralaštva na području umjetničke fotografije.

U mjesecu studenom ove godine, održati će se završna izložba u okvirima  proslave   125 godina rada i djelovanja u Muzeju grada Zagreba.