10. Organ vida – izložbeni program

10. IZDANJE MEĐUNARODNOG FESTIVALA FOTOGRAFIJE ORGAN VIDA
UKLJUČENE, AKTIVNE, SVJESNE — ŽENSKE PERSPEKTIVE DANAS

Festivalski tjedan 10.9. – 16.9.2018.
Izložbeni program 10.9. – 30.9.2018.
www.ovfestival.org
Kontakt: info@organvida.com / press.organvida@gmail.com

ARLES, FRANCUSKA — U srijedu, 4.7.2018., na međunarodnoj konferenciji za medije održanoj na međunarodnom festivalu fotografije Les Rencontres d’Arles, u Arlesu u Francuskoj, predstavljen je izložbeni program jubilarnog 10. Međunarodnog festivala fotografije ORGAN VIDA.

Na konferenciji za medije bili su prisutni članovi organizacije festivala Organ Vida i predstavnici projekta PARALLEL, a program su predstavili:

— Marina Paulenka, direktorica festivala Organ Vida
— Nuno Ricou Salgado, umjetnički direktor platforme Parallel

Glavni tjedan otvorenja festivala ove će godine trajati od 10. rujna do 16. rujna 2018. u Zagrebu, a same izložbe na brojnim lokacijama diljem Zagreba ostaju otvorene do kraja rujna 2018. Svake godine Organ Vida problematizira glavnu tematsku okosnicu koja obrađuje aktualnu društveno-političku situaciju, tako je ovo jubilarno izdanje u potpunosti posvećeno ženskim perspektivama. Tema jubilarnog 10. izdanja i naziv glavne izložbe koja će biti predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti je “Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas”, a koncept ovogodišnjeg izdanja kojeg možete pročitati u nastavku potpisuju kustosice Lea Vene i Marina Paulenka.

Neke od izložbi koje će biti prikazane na ovogodišnjem festivalu su primjerice Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči koja okuplja trinaest međunarodnih umjetnica uključujući i hrvatsku fotografkinju Sandru Vitaljić s njezinim radom Voljena. Izložba odražava, propituje i problematizira različite kulturne izričaje i pitanja koja se vežu uz konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga, reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda.

Izložba O abortusu španjolske umjetnice Laie Abril obuhvaća povijesni pregled pristupa abortusu i daje edukativan pogled na isti, a ova slojevita izložba i projekt nagrađeni su brojnim nagradama i priznanjima. Umjetnica dokumentira i konceptualizira opasnosti i štete uzrokovane ženskim nedostatkom pravnog, sigurnog i slobodnog pristupa abortusu.

Američka fotografkinja Nina Berman predstavit će rad Autobiografija gospođice Wish u Galeriji Nova. Priča je to o osobi koja je preživjela trgovinu seksom i dječju pornografiju te njezinu borbu za preživljavanje i pronalaženje tjelesne i emocionalne sigurnosti, vlastitog samopouzdanja kao umjetnice i pripovjedačice, te stvaranje života dok živi u stanju traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu.

U Galeriji Kranjčar švedska umjetnica Arvida Byström predstavit će svoj rad Cherry Picking. Ova mlada umjetnica počela je objavljivati fotografije na svom Instagram računu i sudjelovati u zajednici ženskih umjetnica koji su ispitivali ženska i rodna mjerila, koristeći tzv. “girly” estetiku kako bi redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije.

U Muzeju suvremene umjetnosti ugostit ćemo i japansku umjetnicu Rinko Kawauchi s radom Aura, a Kuća arhitekture ORIS bit će lokacija za izložbu Amalije Ulman Privilegija. U Galeriji Šira predstavit ćemo umjetnicu Annu Ehrenstein i njezinu izložbu Tales of lipstick and virtue, u Galeriji Greta izložbu Butterflies are a Sign of a Good Thing umjetnice Ulle Deventer.

Od hrvatskih umjetnica i umjetnika na ovogodišnjem festivalskom programu predstavit će se, među ostalima, Jelena Blagović Pavičić sa svojim novim radom Praznine u Galeriji Forum, zatim Glorija Lizde s radom F20.5 u Galeriji PM, Bojan Mrđenović s radom Magistrala u prostoru Pogona (Jedinstvo).

Svakako treba spomenuti da će publika imati priliku vidjeti i velike skupne izložbe europskih projekata, a to su europska platforma za fotografiju pod nazivom PARALLEL koja će predstaviti radove europskih umjetnika u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla te projekt REFEST u kojem fotografi/kinje, pjesnici/kinje i ilustratori/ce istražuju i opisuju puteve izbjeglica.

Festival je i ove godine programski intenzivan te osim izložbi donosi bogat edukativni, diskurzivni i zabavni program s brojnim gostima iz zemlje i inozemstva. Glavni izložbeni program održava se u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb koji je ujedno i glavni partner Festivala.

Festival Organ Vida najveća je međunarodna fotografska manifestacija u Hrvatskoj, ali i najveći festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi koji okuplja i predstavlja fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake u nekoliko različitih zagrebačkih galerija i institucija. Organ Vida je nezavisan festival, a čini ga kreativni tim mladih profesionalaca kojima je cilj promicanje hrvatskih i inozemnih nadolazećih i etabliranih fotografa te promišljanje fotografskog medija u širem društvenom kontekstu kroz predstavljanje radova koji nose relevantne priče iz svijeta i koji mogu potaknuti publiku na kritičko razmišljanje o našoj svakodnevici.

UKLJUČENE, AKTIVNE, SVJESNE — ŽENSKE PERSPEKTIVE DANAS

U vrijeme post kapitalističkih globalnih previranja, tehnološkog napretka, jačanja desnice, pritiska religija koje nanovo ograničavaju ženska prava te privida demokratičnog društva 21. stoljeća susrećemo se sa situacijom u kojoj se davno izborena prava žena moraju nanovo zadobivati. Smatramo kako u jeku inicijativa kao što je #metoo, free the nipple, the future is female te fenomena kao što je ženski pogled potrebno preispitati aktualnu ulogu fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva, objedniti, ali i suprotstaviti različite generacijske i kulturne perspektive te kritički preispitati kako digitalna kultura transformira feministički pristup slici.

Zašto i kako žene protestiraju i potenciraju promjene? Tko su heroine našeg doba? Na koji način se oblikuju društvene uloge i obrasci ponašanja djevojčica i žena? Kako se djevojke reprezentiraju i samoreprezentiraju putem društvenih mreža i kako možemo promišljati novu tzv. Instagram generaciju umjetnica? Psihoanalitičarka Joanne Riviere još je 1929. godine objavila tekst Womanliness as a masquerade opisujući ženstvenost kao masku u patrijarhalno određenom društvu u kojem je ta maska zapravo inherentni dio ženskog identiteta. Kako konstrukciju ženstvenosti kao maske reflektiramo danas? Kakvu ulogu zauzima vlastito tijelo u kulturi opsjednutoj selfijima? Tko su gledatelji/ice kojima se obraćamo?

Unazad pet godina termin ženski pogled pojavio se kao sveprisutan buzz word u umjetničkom i modnom svijetu. Mnoge mlade umjetnice svjesno su prisvojile termin kao obilježje vlastitog autorskog pristupa, aktivističkog i emancipatorskog angažmana. Ženski pogled postavljen je kao opreka dominantnom, patrijarhalno uspostavljenom muškom pogledu koji objektificira žensko tijelo i utvrđuje žensku pasivnu poziciju. Autorice svjesno zauzimaju aktivne uloge kako bi se artikulirao mogući novi pogled na osobna i direktna ženska iskustva koja do sada nisu bila vidljiva ili su bila očekivano/stereotipno vizualno reprezentirana. Možemo li ženski pogled sagledati kao intergeneracijski fenomen? Je li i kako je komodificiran i upakiran kao aktualni trend?

Članice međunarodnog žirija imat će zadaću procijeniti i odabrati dvadeset umjetničkih radova koji imaju sposobnost postaviti aktualna pitanja na suvremene izazove, problem i perspektive koji se odnose na temu ovog javnog poziva. Osobito će pri odabiru biti naglasak uvažavanju raznolikih stavova, različitih kulturnih i geografskih konteksta koji zajednički u kustoskom konceptu skupne izložbe mogu dati presjek trenutnog stanja i situacije na globalnoj društveno-političkoj i feminističkoj sceni. Pozivamo stoga sve zainteresirane umjetnice i umjetnike koji iskazuju svoj umjetnički rad u mediju fotografije kao takvom ili u proširenom obliku, u mediju video rada ili instalacije da se prijave na ovaj javni poziv i daju odgovor na zadanu temu. Odabrani umjetnici/ce će svoje radove izlagati na 10. izdanju festivala fotografije Organ Vida, u Muzeju suvremenu umjetnosti u Zagrebu, od 12. do 30. rujna 2018.

— Lea Vene i Marina Paulenka