10. Međunardoni fotosajam u Zagrebu

Jubilarni, 10. po redu međunarodni fotosajam u Zagrebu održati će se u subotu 17. ožujka 2012. od 10h do 16h na novoj lokaciji u Poslovno trgovačkom centru GREEN GOLD, etaža +1, Radnička cesta 52 u Zagrebu. Sajam se održava u organizaciji udruge "Svijet fotografije", a cijena ulaznica biti će 10 kuna.

 

Jubilarni, 10. po redu međunarodni fotosajam u Zagrebu održati će se u subotu 17. ožujka 2012. od 10h do 16h na novoj lokaciji u Poslovno trgovačkom centru GREEN GOLD, etaža +1, Radnička cesta 52 u Zagrebu. Sajam se održava u organizaciji udruge “Svijet fotografije”, a cijena ulaznica biti će 10 kuna.

Program 10. fotosajma:

10:30 – 12:00 Osvjetljenje modela sa kontinuiranom rasvjetom – predavač Goran Matošević iz Algebre.

12:15 – 12:45 Photoshop Lightroom – predavač Dejan Rogan iz HSM informatike pokazati će kako najbrže organizirati fotografije u biblioteci, korigirati distorzije leće i perspektive, kreirati video zapise od postojećih fotografija, pripremiti albume slika za tisak te dijeliti fotografije iz biblioteke na socijalnim mrežama.

13:00 – 14:00 Crno-bijela monochromatska fotografija, dugogodišnji predavač Mladen Biščan iz Fotokluba Zagi-foto, predstavit će vam čarolije i probleme s crno-bijelom fotografijom.

14:15 – 15:45 Radionica Mare Milin: Minimalna fotografija – kako snimiti nešto snažno u estetskom, vizualnom i umjetničkom smislu s minimumom svega što sačinjava photo shoot?

Najveće fotografije snimane su na osnovu emocije i doživljaja nečega što produkcijski često nije bilo zahtjevno, trenutak u vremenu, zatočen u fotografu, koji ga kroz filter svog doživljaja, oka i smisla za lijepo, pretvara u kvalitetnu fotografiju.

Donesite: camere obscure, lomo aparate, digitalce, telefone, polaroide, panoramce… štogod želite i s čim god se dobro osjećate.

Dođite s: pozitivnom energijom, dobrom voljom, slobodom duha.

Dobrodošli: artisti, eksperimentatori, pustolovi, intuitivci, kršitelji krutih pravila, maštači, oni koji sanjaju, lete, ili pak oni koji žele naučiti kako ne robovati tehnikalijama i opremi, jer strahopoštovanje trebate imati prema stvarno velikoj fotografiji, a ne prema predmetima s pomoću kojih je snimljena. Nije važno kad i kako ste se počeli baviti fotografijom i na kojem ste stupnju profesionalizma.

Dobna granica: ne postoji

S prosjekom od oko 1000 posjetitelja i 40 izlagača, zagrebački fotosajam najveći je događaj ovakvog tipa i u ovom dijelu Europe. Po broju izlagača nadmašila nas je samo bečka fotoburza koja ipak ima upola manje posjetitelja. Veći sajmovi ove vrste u Europi su u Bievresu, blizu Pariza i Houtenu u Nizozemskoj.

Cilj sajma je omogućiti ljubiteljima fotografije da na jednom mjestu prezentiraju, prodaju i razmjenjuju svu fotografsku opremu, od najnovijih modela fotoaparata i studijske rasvjete do starih analognih fotoaparata koje više ne možete naći u redovnoj prodaji.