10 GODINA ORGANA VIDA

Ovoga rujna Zagreb postaje meka svjetske fotografske scene. Međunarodni festival fotografije "Organ Vida" predstavlja radove 101 umjetnika te program posvećen ženskim perspektivama kojim se Zagreb upisuje na kartu najvažnijih svjetskih manifestacija posvećenih suvremenoj fotografiji.

Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas

4. rujna 2018. predstavljen je u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb jubilarni 10. Međunarodni festival fotografije Organ Vida čiji će se program održati od 10. do 30. rujna na 17 lokacija u gradu Zagrebu. Tjedan otvorenja festivala traje od 10. do 16. rujna, a same izložbe ostaju otvorene do kraja rujna 2018. Ovogodišnje izdanje festivala uključuje bogat i intrigantan izložbeni, edukativni, diskurzivni i vizualno-glazbeni program objedinjen pod naslovom “Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas”.

Festivalski program i goste predstavili su: Snježana Pintarić — ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Marina Paulenka — umjetnička direktorica Festivala, Morana Matković — voditeljica projekata Organa Vida, Barbara Gregov — kustosica i jedna od voditeljica konferencije, Lovro Japundžić — kustos i voditelj vizualno-glazbenog programa te Paola Orlić — producentica Organa Vida.

Na samom početku konferencije, Snježana Pintarić istaknula je važnost suradnje Festivala Organ Vida i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb na promociji fotografske umjetnosti te je istakla značajnu ulogu Festivala u međunarodnom povezivanju umjetnika i institucija koje će tijekom održavanja Festivala govoriti o fotografiji kao mediju, ali i o mnogobrojnim, iznimno zanimljivim društvenim temama, aktualnim ne samo kod nas u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu. U tom smislu, Festival i MSU imaju zajedničku publiku i zajedničke ciljeve.

Marina Paulenka posebno se osvrnula na jubilarno 10. izdanje festivala Organ Vida čiji koncept potpisuje s kolegicom Leom Vene: “Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas tema je festivalskog programa i naziv centralne problemske izložbe u kojoj su međunarodne članice žirija odabrale 20 umjetnica iz cijeloga svijeta. Program posvećujemo ženama jer smatramo kako je važno govoriti o ženskim perspektivama, suvremenim izazovima i problemima u svijetu u kojem živimo. Fotografija kao medij oduvijek je pratila žene u borbama za svoja prava, a te borbe očito i s razlogom još uvijek traju. Programski se naslanjamo na prakse umjetnica mlađe generacije koje se bave samoreprezentacijom na društvenim mrežama, ali isto tako želimo sagledati brojne međugeneracijske priče i promišljanja koje dolaze iz cijelog svijeta.”

Uz glavnu izložbu koja će se održati u MSU Zagreb, Paulenka je predstavila i druge tri izložbe koje kustoski (su)potpisuje — Budnost, borba, ponos – kroz njezine oči, Nina Berman: Autobiografija gospođice Wish te izložbu španjolske umjetnice Laie Abril: Povijest mizoginije, 1. poglavlje: o pobačaju — te izjavila: “Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči okuplja 13 međunarodnih umjetnica, uključujući i hrvatsku fotografkinju Sandru Vitaljić, koje kroz svoje radove odražavaju, propituju i problematiziraju različite kulturne izričaje i pitanja koja se vežu uz konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga, reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda. Izložba je dosad bila predstavljena u mariborskoj Umetnosnoj galeriji, berlinskoj Kunsthalle Bethanien i u Forum Stadparku u Grazu, te je stigao trenutak i za njezinu hrvatsku premijeru.”

U Galeriji Nova očekuje vas još jedna premijera. Riječ je o američkoj fotografkinji Nini Berman koja premijerno predstavlja svoj novi rad —Autobiografija gospođice Wish. Izložba je priča o osobi koja je pretrpjela trgovinu seksom i dječju pornografiju te njezinu borbu za preživljavanjem i pronalaženjem tjelesne i emocionalne sigurnosti, vlastitog samopouzdanja kao umjetnice i pripovjedačice, te njezino stvaranje života dok živi u stanju traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu.

Paulenka je predstavila i izložbu Povijest mizoginije — Poglavlje 1.: O pobačaju španjolske umjetnice Laie Abril koja se otvara u Galeriji MSU. Izložba realizirana u suradnji s VoxFeminae Festivalom obuhvaća povijesni pregled pristupa pobačaju i daje edukativan pogled na isti, a upravo zbog iscrpnog istraživanja i iznimne slojevitosti cijeli projekt i navedena izložba dosad su nagrađeni prestižnim svjetskim nagradama i priznanjima. Nakon premijernog predstavljanja izložbe na najvećem svjetskom festivalu fotografije Les Rencontres d’Arles u Francuskoj i gostovanja u Irskoj uoči povijesnog referenduma o ublažavanju zakona o pobačaju, izložba stiže ekskluzivno i u integralnom obliku u Hrvatsku.
Barbara Gregov, kustosica i jedna od voditeljica konferencije o suvremenoj fotografiji, predstavila je izložbu Privilegij argentinsko-američke umjetnice Amalije Ulman koja je postavljena u MSU-u te izložbu Samo birane trešnje švedske umjetnice Arvide Byström u Galeriji Kranjčar. Riječ je o umjetnicama mlađe generacije koje objavljivanjem fotografija na svojim Instagram profilima započele s praksom propitivanja ženskih i rodnih mjerila koristeći tzv.girly estetiku kako bi redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije. Gregov se osvrnula i na izložbu u Galeriji Šira gdje predstavljamo umjetnicu albansko-njemačkog podrijetla Annu Ehrenstein i njezinu izložbu Priče o ružu i vrlinama te izložbu Ulle Deventer u Galeriji Greta Leptiri su znak nečeg dobrog o afričkim seksualnim radnicama.

Gregov je prisutnima opisala i približila temu i program ovogodišnje konferencije pod nazivom Ženske perspektive – konferencija o suvremenoj fotografiji koju supotpisuje u suradnji s Leom Vene. Dosadašnja konvencionalna forma konferencije napuštena je u korist razgovora s umjetnicama, kustosicama i teoretičarkama organizirana u tri tematska panela koji u prvi plan stavljaju ženske perspektive i naglašavaju njihovu specifičnu ulogu sukreatorica značenja.

Morana Matković je predstavila EU projekte koje provodi Organ Vida kao partner: projekt PARALLEL i REFEST: “Projekt PARALLEL – European Photo Based Platform realizira se u suradnji s čak 18 partnera tijekom narednih 5 godina, a uključuju muzeje fotografije poput onih u Finskoj i Belgiji, brojne galerije i festivale, te umjetnike i kustose iz prestižnih sveučilišta poput Goldsmithsa, Royal Collegea i Leidena. Važno je istaknuti kako je PARALLEL prva ikad osnovana platforma za suvremenu fotografiju i kustoske prakse u Europi i za cilj ima provedbu godišnjih mentorskih ciklusa za fotografe_kinje i kustose_ice te pratećih izložbi u partnerskim institucijama diljem Europe. Organ Vida prvi je domaćin velikog događanja kojim završava prvi ciklus projekta – Paralell Intersection Zagreb 2018. U Zagreb dolaze europski direktori fotografskih festivala, umjetnici, stručnjaci, kustosi (poput Emme Lewis iz Tate Moderna) te novinari (David Batty iz The Guardiana i Emma Bowkett iz The Financial Weekend Timesa). Drugi je projekt REFEST: Slike i riječi putevima izbjeglica rezultirao istoimenom izložbom nastalom u suradnji s partnerima i umjetnicima iz Hrvatske, Italije, Španjolske i BIH. Organizacijom rezidencijalnih boravaka, istraživanja umjetnika i produkcijom novih radova stvorena je platforma za raspravu o društvenim pitanjima i razvoj publike kroz fotografiju, ilustraciju i pjesništvo.”

Lovro Japundžić prisutnima je približio popratni program festivala koji se sastoji od radionica i predavanja, filmskog te zabavnog tj. vizualno – glazbenog programa: “Festival ove godine u programu ima četiri profesionalne radionice od kojih su dvije – Fotogrami i Cijanotipija – namijenjene djeci. Filmski program donosi dvije projekcije – dokumentarac World Press Photo i dugoiščekivani dokumentarni film Donna Haraway: Pripovijedanje za zemaljski opstanak. U zabavnom tj. vizualno – glazbenom dijelu programa očekuje nas party otvorenja na krovu MSU-a u srijedu 12. rujna 2018. uz DJ itch-a i VJ Swestern Sisters. Dan prije, u utorak 11. rujna na otvorenju PARALLEL Intersection Zagreb u Hali V (Tehnički muzej Nikola Tesla) nastupit će DJ mormorsmor uz VJ trio leilamarinaena, dok će u organizaciji Žive muzike na završnom partyju Organa Vida u A.K.C. Medika nastupiti na glavnom flooru berlinska producentica i DJ-ica Machine Woman uz potporu hrvatskih DJ-ica Maje Pa, Ivne Ji, Mapalme i Ineskich.”

Konferenciju je zaključila producentica Paola Orlić s jednom lijepom viješću: “Nakon deset godina postojanja i kontinuiranog rada, Fotografska udruga Organ Vida na natječaju Grada Zagreba dobila je prostor na korištenje na adresi Medulićeva 16. Dobivanje prostora, nakon velike i okrugle brojke godina djelovanja na nezavisnoj kulturnoj sceni, znatno olakšava djelovanje Udruge i samog Festivala te time napokon Organ Vida može započeti s provedbom dugoželjenog kontinuiranog cjelogodišnjeg programa radionica, predavanja, izložbi i gostovanja umjetnika mimo samog festivalskog programa”.

Festival Organ Vida održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Goethe Instituta Kroatien, Austrijskog kulturnog instituta, Kreativne Europe, Europe za građane, Europske komisije, Ureda za udruge RH, Ureda za provedbu programa i projekata EU Grada Zagreba, Gradske skupštine Grada Zagreba, ERSTE banke, American Expressa, Ambasade SAD-a u Hrvatskoj i Francuskog instituta.

Medijski pokrovitelji festivala Organ Vida su: British Journal of Photography, Vizkultura, HINA, F STOP A Photography Magazine, FKMAGAZINE.LV, LANDSCAPEStories, lensculture, Kulturpunkt.hr, H-ALTER.org, The Calvert Journal, Designed.rs, Fotogard.com, ReFoto, Fotografija.hr, Journal.hr, Urbanka, YeT, Jutarnji list i Hrvatska radio televizija (HTV3).

Više…