Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Objavio – 05. prosinca 2012. – Umijeće i tehnika

Fotografija govori više od tisuću riječi (23)

Ako pomnije čitate pozive za fotografske izložbe, u popratnim tekstovima, neprestano se naglašavaju pozitivne stvari, kao da ne postoje i one drugačije i kao da se one ne trebaju fotografirati. Ako želimo da fotografija bude i umjetnost i dokument treba praktički fotografirati sve, život u svim vidovima. Umjetnost naime čini i estetika ružnoga.

Čitaj više

Objavio – 03. listopada 2012. – Umijeće i tehnika

Fotografija govori više od tisuću riječi (20)

U prošlom smo nastavku naša razmišljanja završili na činjenici kako su nevolja i siromaštvo stanja, kao što su to bolest, očaj i ranjavanje. Ta je činjenica dovela do toga da između snimanog i snimatelja postoji neki „tajni ugovor“, jer snimani zbog socijalnog angažmana pristaje biti fotografiran. Siromah se ne srami biti ispred objektiva, jer smatra da fotografija ima jak socijalni učinak.

Čitaj više

Objavio – 01. rujna 2012. – Umijeće i tehnika

Fotografija govori više od tisuću riječi (18)

Fotografija očito „demokratizira“ vizualne spoznaje o svijetu. Možemo reći kako smo okruženi kolektivnom slikovnom spoznajom. Praktički, sve se danas fotografira, te je na taj način i sve svakome dostupno. Spoznajni horizont se širi, pa je stoga ono što trenutačno vidi neka osoba, uskoro vidljivo i svima drugima. Upravo na taj način ljudi se izjednačavaju.

Čitaj više

Objavio – 21. lipnja 2012. – Umijeće i tehnika

Fotografija govori više od tisuću riječi (16)

Komunikacija sadrži sadržajni, ali i međuljudski aspekt. Ako nekom kažem „ molim te donesi mi pivu iz frižidera“, to je sadržajni čimbenik koji govori o tome da sam žedan. Međuljudski aspekt krije se u tome, što otkriva da ja imam „moć“ nekom narediti da upravo to i izvrši. Na sličan način, po mom mišljenju, i fotografija posjeduje tu neku stanovitu moć.

Čitaj više
1 od 61234...Zadnja »