Izložba fotografija Mirjane Porupski – U svijetu tišine

U svijetu tišine 3

U organizaciji Zagrebačke zajednice  tehničke kulture i Fotokluba Zagreb , u utorak, 3. srpnja, u 19 sati, u  galeriji Vladimir Horvat, Zagrebačke zajednice tehničke kulture, u Zagrebu, Trg žrtava fašizma 14, otvara se izložba fotografija Mirjane Porupski, članice Fotokluba Zagreb,  pod nazivom – U svijetu tišine. Izložba je otvorena do 12. srpnja 2012. godine.

Fotografije su  nastale u razdoblju  od 2007. do  2012. godine,  većim dijelom na  zagrebačkoj Savici  i manjim,  na   Jarunu.  Iz većeg opusa, autorica je za ovu izložbu odabrala 26 fotografija u boji.

U svijetu tišine 1

 

U svijetu tišine 2

 

Na jezerima Savice, koja se protežu sjeverno uza  Savu, na području između Savice i Petruševca  i  na Jarunu, u tim oazama tišine, ljepote i ugodnog doma mnogih  ptica močvarica, Mirjana Porupski  pronalazi svoj mir i mjesta za fotografsko stvaranje.  Motiva je doista mnogo – koje Mirjana prepoznaje u stanovnicima ovih jezera; od nepovjerljivih pataka, plahih njoraca i opreznih čaplji, mnoštva lijepih prizora u vodi od lopoča do vlati trava, te čarobnih predjela uz obale kojima se kontinuirano predaje. Ipak, Mirjana objektiv svog fotoaparata najčešće okreće prema kao snijeg bijelim i  druželjubivim  labudovima. Tako je nastao širok opus dokumentarno vjernih, a istodobno i umjetničkih dotjeranih fotografija, u kojima su labudovi njeni glavni likovi, odnosno njeni središnji motivi, uronjeni u sfumato svjetlost jutarnjih izmaglica i tihih predvečerja nestvarnih kolorita Savice i Jaruna.

 

U svijetu tišine 4

 

Izložbu je postavila veoma dobro, kompozicijski i likovno uravnoteženo, tako da se dobiva dojam kao da je svaka slijedeća fotografija na neki način nastavak priče iz prethodne, bez obzira na vrijeme i mjesto nastanka. Srebrna nit koja spaja izložene fotografije njen je jednostavan, rekli bismo klasično elegantan pristup temi bez nepotrebnih eksperimentiranja, iznenađujućih prizora, neobičnih uglova snimanja, jednostavno i lako i prihvatljivo oku svakoga promatrača.

 

U svijetu tišine 5

 

U svijetu tišine 6

 

Mirjana Porupski više od trideset godina svojim fotoaparatom, pretače svakodnevni život, prirodu, prirodne i urbane krajolike i događanja oko sebe u zanimljive fotografske slike.

U početku, u vrijeme njenih  gimnazijskih i studentskih dana bilježila je svojim fotoaparatom, kao planinarka, razna planinarska zbivanja; druženja, izlete, prizore iz svakodnevnog života, a kasnije kada je formirala obitelj, razne trenutke i motive iz obiteljskog života, obiteljska slavlja, izlete, godišnje odmore i druga životne fotografije.  Dolaskom u Fotoklub Zagreb, 2007. godine, njen se pristup fotografiji mijenja, on je sada potpuniji, svestraniji i drukčiji, o čemu  sama kaže:

„Fotografija je za mene, pored mojih obiteljskih i privatnih zapisa medij kroz koji izražavam vlastitu sliku o ljepoti svijeta u kojem živim i u kojem mogu realizirati svoje zamisli i ideje. Slijedim  svoj  unutarnji poriv, svoju intuiciju, za koju  smatram da je najbitnija za moje bavljenje fotografijom kao osnovom za moje stvaralaštvo“.

 

U svijetu tišine 7

 

U svijetu tišine 8

 


U posljednje vrijeme u središtu njenog umjetničkog interesa su motivi iz prirode, flora i fauna,  osobito labudovi i krajobrazi. Ako je na nekom putovanju rado će fotografirati arhitekturu, ljude, svakodnevni život i događaje. Njene fotografije nastaju spontano, nema unaprijed zadanih i promišljenih ciljeva i tema. Tematske cjeline stvara kasnije na računalu i odabirom i slaganjem, odnosno stvaranjem i skladanjem izrađenih fotografija.

 

U svijetu tišine 9

 

Tako je nastala i ova kolekcija  fotografija  koje nam, otkrivaju i bilježe  ljepote prirode i predjela tu pokraj nas.  Ako pažljivo budete gledali izložene fotografije, čut ćete onu  melodiju tišine upravo onako kako ju je čula i svojom kamerom zabilježila  Mirjana Porupski.

 

Vinko Šebrek   AFIAP

Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb